Elevi din Tulnici, în vizită la copiii din Centrul de Primire în Regim de Urgență Focșani

0
157

Magia Crăciunului se presară peste oameni de pretutindeni, lăsând urme în zăpadă și înghețând amintiri. Elevii Școlii Gimnaziale „Ion Diaconu” Tulnici s-au gândit să marcheze imaginea pe care o au privind credința străveche și anume că această sărbătoare nu e despre noi, ci despre ceilalți. Îndrumați de profesorii lor, Nedelcu Bogdan și Desagă Chetruța, aceștia s-au provocat unii pe alții în dezbateri și acțiuni ce au presupus răspunsuri concrete în ceea ce privește întrebarea: „Ne pasă cu adevărat de ceilalți?”. Inițiativa i-a pus în mișcare către Focșani, acolo unde știau ei că se află suflete de care trebuie să-și amintească. Copii, care mai mult decât orice au nevoie ca cineva să-și aducă aminte de ei. Este vorba de Centrul de Primire în Situații de Urgență din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, locul unde dorințele sunt lăsate în voia timpului și adesea în așteptări ce șterg orice urmă de nădejde, nostalgia și dorul de familie sau școală neputând fi măsurate.

Deghizați în colindători, elevii din Tulnici le-au cântat celor din centru colinde și le-au urat de bine, după cum e obiceiul. Totul a conchis cu emoții imposibil de stăvilit, activitatea lor generând o adevărată atmosferă de prietenie. Iar pentru că darul cel mai de preț constă întotdeauna în a oferi, și prea puțin în a primi, elevii le-au oferit tuturor copiilor cadouri personalizate, urmându-și scopul de a împlini o dorință. „Ne-au așteptat frumos, ne-au deschis ușile lor și ne-au primit cu căldură, ne-au colindat și ei, și chiar dacă au părut puțin derutați, neștiind cine a venit la ei, și mai ales, întrebându-se cum de s-au gândit acești elevi din Tulnici tocmai la ei“, a spus profesoara Maricica Mengher.

Cei mai câștigați au fost însă elevii din Tulnici, care au putut împărtăși cu cei de vârstele lor o reală bucurie a sărbătorilor de iarnă. Pentru că distanța nu e o piedică atunci când vrei să strângi amintiri și să împlinești o dorință, elevii s-au jucat împreună, și-au ascultat poveștile, s-au împrietenit, au schimbat emoții și îmbrățișări, au cântat la chitară, au împodobit bradul și, mai presus de toate, i-au asigurat pe cei din centru că nu-i vor uita niciodată, promițând că vor lupta ca prin educație să reducă la minim această tristă realitate. Până vor putea împlini mai multe dorințe, tinerii învățăcei din Tulnici au ținut să transmită tuturor un mesaj: „E nevoie de păsarea noastră!”.

Și pentru că au dorit să profite din plin de mini-excursia, care fără sprijinul directoarei Ciută Daniela nu putea avea loc, elevii au colindat și la Muzeul Satului din Petrești, unde s-au bucurat de imaginea străveche a lumii satului, în miezul iernatului, însuflețind-o cu inimile lor blânde, cântând, făcând poze sau punând întrebări despre diverse obiecte și obiceiuri tradiționale, în scurta lor vizită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here