Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795

Elevii au intrat în vacanță; cursurile vor fi reluate pe 14 ianuarie 2019

Elevii și preșcolarii vor intra vineri în vacanța de iarnă. Astfel, timp de trei săptămâni, elevii și cadrele didactice se vor bucura de sărbătorile de iarnă. Aceasta este una dintre cele mai așteptate vacanțe, mai ales că este prima de la începutului anului școlar pentru cei de gimnaziu și liceu, ceea ce înseamnă un efort susținut pentru ambele părți, atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice. Preșcolarii și elevii din ciclul primar s-au bucurat de o săptămână liberă la începutul lunii noiembrie.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale (MEN), vacanța de iarnă din anul școlar 2018-2019 începe în 22 decembrie și durează trei săptămâni. Elevii se vor întoarce la școală pe 14 ianuarie, urmând să ia o nouă vacanță pe 2 februarie 2019. Aceasta marchează trecerea dintre cele două semestre și va dura până pe 10 februarie 2019. Elevii se vor întoarce în bănci pe 11 februarie, când începe cel de al doilea semestru al anului anului școlar 2018-2019. Abia în primăvară vor mai avea vacanță. Astfel, pe 20 aprilie începe vacanța de primăvară și va dura până pe 5 mai 2019. În acest timp, au loc și sărbătorile pascale. Din 6 mai și până pe 14 iunie urmează iar cursuri, iar din 15 iunie elevii intră în vacanța de vară, care marchează și sfârșitul anului școlar.

Trebuie spus faptul că pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a pe 7 iunie 2019.

Precizăm că pe parcursul anului școlar mai există o perioadă de cinci zile consecutive când orarul se detașează de programa școlară, fiind vorba despre programul ”școala altfel”. Programul „Şcoala altfel” poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce este stabilită de consiliile profesorale ale fiecărei unități de învățământ în parte. Desfășurarea programului „Şcoala Altfel” nu poate coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Lucrările scrise semestriale vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific, se arată în ordinul ministrului care a stabilit structura anului școlar.

Tot din acest ordin aflăm că unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare. Totodată, în situații deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei și al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgență (intemperii, epidemii, calamități) nu se poate realiza în perioada vacanțelor școlare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?