Fermierii vrânceni care vor să înființeze plantații de vie, pomi fructiferi, căpșuni, plante ornamentale, legume trebuie să facă analiza solului și să solicite Pașaportul Fitosanitar de la vânzătorul materialului de plantare. O informare realizată de responsabilii Oficiului Fitosanitar Vrancea arată că, indiferent de statut, agenți economici persoane fizice sau juridice, fermierii trebuie să respecte mai multe reguli pentru a se asigura că nu vor fi probleme la înființarea plantațiilor. Aceste precizări au loc după ce au fost mai multe probleme în ultimii ani în special cu materialul săditor folosit la plantațiile de viță de vie.
Sunt reguli simple, pentru cei care înființează plantații de viță de vie, pomi fructiferi, arbuști fructiferi, căpșuni și plante ornamentale, legume. În primul rând, înainte de înființarea plantațiilor, fermierii trebuie să solicite Oficiului Fitosanitar Vrancea deplasarea în teren a inspectorilor în vederea recoltării probelor de sol pentru analiza nematozilor. Aceste analize vor fi realizate la Laboratorul Național Fitosanitar de la București. Ulterior, la cumpărarea materialului săditor, fermierii trebuie să solicite Pașaportul Fitosanitar eliberat de organismul oficial responsabil, document care atestă că materialul de plantare este liber de boli de carantină fitosanitară. „Trebuie știut că pașaportul fitosanitar este o etichetă care are valabilitate un an și două luni de la data eliberării și cel care achiziționează materialul de plantat trebuie să păstreze această etichetă cel puțin un an de zile de la plantare. Sunt cazuri în județ unde după 4-5 ani de la plantare s-au confruntat cu probleme majore în plantațiile nou înființate și nu au mai găsit aceste etichete pentru a urmări proveniența materialului de plantare”, arată reprezentanții Oficiului Fitosanitar Vrancea într-un material trimis către primăriile din județ.
Dacă au suspiciuni asupra calității materialului săditor, fermierii pot solicita o inspecție din partea Oficiului Fitosanitar în urma cărora pot fi prelevate probe sau pot fi recomandate tratamente cu produse de protecție a plantelor. Aceste tratamente trebuie înregistrate într-un registru de tratamente fitosanitare. De asemenea, fermierul trebuie să păstreze facturile, avizele, bonurile de casă, să nu aplice tratamente cu produse de protecție a plantelor în zonele de protecție a resurselor de apă, în zonele de protecție sanitară și ecologică. Fermierul trebuie să utilizeze numai produse de protecție a plantelor omologate iar produsele clasificate ca foarte toxice sau toxice vor fi utilizate numai de persoanele juridice care dețin autorizație dar și să păstreze, pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, documentele de evidență a produselor de protecție a plantelor utilizate în exploatație precum și registrul de evidență a tratamentelor. În cazul persoanelor care importă material de plantare este nevoie de înregistrare la Oficiul Fitosanitar dar și un aviz de la Ministerul Agriculturii. „Persoanele fizice, juridice care importă material săditor de plantare trebuie să comunice inspectoratului de carantină fitosanitară vamală punctul de trecere al frontierei prin care urmează să se realizeze importul, cu 24 ore înainte de sosirea transportului, în vederea facilitării controlului fitosanitar vamal”, precizează Oficiul Fitosanitar.