Firmele care produc sau prelucrează lapte crud, lapte de consum vor trebui să se înscrie într-un Registru al Laptelui și să respecte reguli stricte referitoare la folosirea grăsimilor hidrogenate. Un proiect de act normativ pregătit de Ministerul Agriculturii stabilește câteva reguli simple referitoare la înregistrarea firmelor din domeniul producției și prelucrării laptelui, unde nu sunt restricții. Legea Laptelui impune că doar operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, pot desfăşura aceste activităţi, dar numai în baza înregistrării în Registrul Laptelui, întocmit de direcția tehnică de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. O excepție este pentru producătorii agricoli, persoane fizice, care obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și le valorifică pe piață în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare. Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate. În schimb, legea impune sancțiuni dure pentru cei care nu respectă regulile referitoare la folosirea grăsimilor hidrogenate. Astfel, fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se procesează în unități de producție distincte față de cele de procesare lapte și produse lactate. De asemenea, produsele lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate trebuie vândute într-un spațiu bine delimitat, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate comercializate vrac. „Este interzisă comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate. Produsele alimentare finite ce au în compoziție ca ingrediente grăsimi hidrogenate se etichetează explicit cu privire la existența acestora în produs. La punctele de vânzare a acestora se vor atenționa consumatorii cu privire la existența și denumirea produsului alimentar finit propus spre vânzare”, se arată în proiectul Legii Laptelui.