Cateva lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand ai o soba tip semineu

0
425

Dupa indelungi cautari si documentari temeinice, ai luat, in sfarsit, decizia de achizitie a unui model anume de seminee sau soba de tip semineu. Ei bine, daca procesul de achizitie ti s-a parut dificil, ar fi bine sa afli ca procesul de invatare nu s-a incheiat deocamdata.

Daca esti genul de persoana pentru care apropierea de natura se traduce prin alegerea unui model de seminee pe lemne, sau iti doresti sa rememomerezi clipele petrecute la bunici, in jurul focului, pentru siguranta ta, ar fi bine sa citesti urmatoarele recomandari cu privire la functionarea, intretinerea si utilizarea sobei de tip semineu.

Sfaturi initiale de la Seminee Alba, parte a grupului PEFOC – ce reguli trebuie sa respecti pentru utilizarea corecta a sobei de tip semineu

Aprinderea focului

Daca ai cumparat recent o soba tip semineu si o folosesti pentru prima oara, este important sa respecti instructiunile din manualul de utilizare. Astfel, la prima incalzire, vopseaua este intarita, de aceea va aparea un miros de ars, care va disparea dupa 2-3 utilizari. Deschide soba, adauga bucati de lemn uscat mai mari in incinta, urmate de cele mai mici si de aprinzator.

 

Este recomandat sa fie folosit doar lemn uscat, de preferat cu diametrul de 5-8 cm, lungimea de 20-30 cm si un continut de umiditate mai mic de 20% (optim 10%). De asemenea, este interzis sa folosesti orice tip de lemn tratat chimic.

Utilizarea eficienta

Aici este foarte important sa respecti cateva reguli, incepand cu plasarea unor cantitati mici de lemn mai gros pe jarul din incinta, niciodata in flacari pentru ca, in caz contrar, fumul va intra in incapere. Cu toate acestea, daca este nevoie sa alimentezi in flacari, ar trebui sa lasi usa partial deschisa pentru cateva secunde inainte de a o deschide complet. Cosul o sa traga gazele de fum si le va impiedica sa intre in incapere.

Cele mai comune deteriorari ale sobelor de tip semineu

Fie din cauza neatentiei, fie din cauza materialelor de slaba calitate, multe dintre sobe si focare seminee au geamul crapat, motiv pentru care trebuie inlocuit. Daca samota a crapat, acest lucru s-a intamplat din cauza efectelor mecanice si trebuie inlocuite numai cu parti si piese originale, aprobate de producator pentru repararea si intretinerea produselor oferite.

Sfaturi pentru intretinerea si curatarea sobelor si a semineelor

Inca din faza de montaj, specialistul trebuie sa asigure spatiul necesar pentru curatarea si intretinerea sobei sau incintei de semineu si a cosului de fum, daca nu pot fi realizate din alta locatie. De asemenea, curatarea si intretinerea solutiei de incalzire alese trebuie sa aiba loc strict in momentul in care soba sau focarul este complet rece.

Tot la intretinere intra si inlocuirea sigiliului de pe usi si sticla, in functie de starea lor si de gradul de utilizare al sobei sau al focarului pentru ca, in caz contrar, tensiunea termica pe termen lung cauzata de supraincalzire poate duce la deteriorarea permanenta a structurii acesteia.

Sobele si focarele trebuie curatate cel putin o data pe an, dupa sezonul de iarna, insa daca sunt folosite zi de zi, timp de 12 luni, acestea trebuie curatate cu o frecventa mai mare. Cand se curata, este necesar sa se indeparteze sedimentul din camera de ardere si in camera de combustie. Dupa terminarea sezonului de incalzire, indeparteaza deflectoarele plasate liber, pentru a facilita accesarea zonei de deasupra acestora, in directia cosului de fum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here