Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a livrat populaţiei în acest an peste 1,5 milioane metri cubi de lemn de foc, cu 50% mai mult decât anul trecut, reuşind să depăşim criza lemnului de foc cu care ne-am confruntat, a declarat joi directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, într-o conferinţă de presă. „La sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an ţara se confrunta cu criza lemnului de foc, dar am reuşit să depăşim acel impediment major. Anul acesta am livrat până la această dată din pădurile proprietate publică a statului român 1,5 milioane mc de lemn, cu 50% mai mult decât am livrat anul trecut, la un preţ mediu de 170 lei/mc. Ca o estimare, credem că vom atinge 1,7 milioane mc de lemn de foc livraţi populaţiei. Avem acest lemn deja pregătit, fasonat, în depozite la drumuri forestiere sau în cele standard, dar pe piaţă cererea a scăzut”, a precizat Mihăilescu.
El a precizat că în ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere a volumului de lemn pentru foc vândut direct populaţiei, ajungând în acest an, până în prezent, la 1,56 milioane mc. „Ca tendinţă vă putem spune că în 2016 vindeam pe piaţă 840.000 metri cubi, în 2017 peste un milion de metri cubi şi estimăm 1,7 milioane anul acesta. Datorită modificării codului silvic şi preţul pe piaţă s-a temperat, s-a aşezat în cu totul altă ecuaţie. Iată cum, printr-un mecanism de piaţă, lucrurile se pot regla, cu o singură condiţie, să nu blochezi resursa prin mecanisme administrative inutile. În acest sens am declanşat şi o campanie de informare publică, actualizăm pe site-ul nostru permanent disponibilul de lemn precum şi preţurile, dar anul acesta preţurile nu au fost modificate şi nu sunt elemente să le modificăm nici la anul. De asemenea, avem parteneriate cu unităţile administrativ teritoriale în sensul informării, pentru că ei ţin legătura cu populaţia şi ştiu şi oamenii care au dificultăţi sau care nu ştiu să ajungă să contacteze un furnizor de lemn de foc”, a adăugat şeful Romsilva.
Potrivit datelor RNP- Romsilva, preţul lemnului de foc variază în funcţie de sortiment, specie şi condiţiile de livrare, circa 70% din acest volum fiind disponibil în depozitele temporare amenajate la drumurile auto. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaţionale şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850 de mii de hectare.