GALERIE FOTO: Ioana are 6 ani. Ioana are cancer. “Dăruiește-i copilărie, citește-i scrisoarea!” – Scrisorile nr. 23, 24, 25

0
1731

          Ioana are 6 ani. Ioana are cancer. A fost operată de tumoră malignă a țesutului conjunctiv și alte țesuturi moi ale capului, feței și gâtului. Ioana a avut și tuberculoză.

Ioana este săracă și pentru că Ioana este săracă a stat singură în spital, în timpul operației, după operație și în timpul citostaticului. Mama Ioanei nu a avut bani să plătească și să fie lăsată la capul copilei ei de nici 3 ani. Nu a avut bani nici măcar să stea prin București pe perioada cât copila ei era în spital, a fost nevoită să se întoarcă acasă și să-și încredințeze copila pe mâna unor străini.

Cei săraci nu suferă mai puțin când copilul li se îmbolnăvește, cei săraci nu sunt mai puțin oamenii decât noi, decât voi, doamnelor asistente și domnilor medici. Cei săraci sunt și rămân oameni, de multe ori mai oameni decât mulți dintre dumneavoastră, cei cu diplome și cu halat. Este trist să scriu asta, dar este adevărul rostit de o mamă săracă și de o copilă care începe să plângă când îi pomenești cuvăntul spital sau asistentă.

Ioana nu are scrisoare, ea și-ar dori o păpușă. Eu îmi doresc ca Ioana și cei ca Ioana să fie tratați ca niște oameni. Ioana este ca noi, doar că ne vede doar cu un ochi. Mai bine pentru ea, poate astfel nu mai vede toată răutatea din jurul ei.

Familia Ioanei este una săracă, mama ei provine dintr-o familie cu 9 copii. Silvia, mama Ioanei, nu a fost niciodată la școală. Ea este unul dintre copiii analfabeți ai României. Ioana mai are 2 surioare, Mădălina, de 8 ani, Ana Maria, de 3 ani, și un frățior de 5 ani, pe care îl cheamă Mihai. Mădălina este singura care știe să scrie.

Silvia nu își poate ajuta nici copila și să îi spună că s-ul din scrisoarea pentru Moș semănă mai mult cu un doi decât cu un “S”. Dar, Moșule dragă, chiar dacă nu știe să scrie sau să citească, Silvia își iubește cei 4 copii. Își câștigă traiul muncind cu ziua, după cum ne povestește, muncește pe unde găsește, pe unde apucă, iar banii câștigați din muncă nu îi cheltuie pe țigări sau băutură, îi aduce la copii în speranța ca măcar fetele ei  să aibă alt viitor departe de critica oamenilor și sărăcia din casa lor.

Și totuși în sărăcia lor, Silvia, mama Ioanei, merge periodic la control în București cu cea mică. Tatăl copiiilor muncește cu ziua prin sat. Ei locuiesc în casa domnului Stoica (polițist), care i-a lăsat să se fosească de o cameră și o anexă fără să le perceapă nici o sumă. Mai mult decât atât, Silvia ne povestește că tot el este cel care i-a ajutat atunci când au descoperit boala Ioanei și încă îi ajută. Am întrebat-o pe Silvia dacă nu și-ar dori totuși o casă care să fie a lor, să nu mai fie nevoită să stea pe unde se nimerește dat fiind faptul că patru suflete depind de stabilitatea și căminul pe care îl au. Mi-a confirmat că a primit suport de la Primăria Garoafa și că domnul primar Gheorghe Maghiaru le-a oferit o bucată de pământ, i-a mai ajutat și cu materiale de construcție. Au reușit să toarne fundația. Dar le este greu, mâncare pentru copii, drumurile de București pentru Ioana, medicamente și hainele pentru cei mici îi îngenunchează și nu au mai putut continua. Am rugat-o pe Mădălina să scrie scrisoarea pentru Moș, atât pentru ea cât și pentru frățiorii ei.

“ Dragă Moșule, eu mă numesc Mădălina, păpușă Soy Luna”. “Ioana Andreea își dorește păpușa Maya”. “Mihai jucăria Ben 10 (Ten)”. “Ana Maria păpușa Sofia!”.

Dragă Moșule, au nevoie de mâncare, au nevoie de haine, au nevoie de pături, au nevoie de paturi, au nevoie de viață și să fie tratați ca oamenii… Știu, cer prea mult, dar nu cer imposibilul. Cer ce am și eu și ce au mulți asemenea mie, decența de a trăi…

P.S. Cazul Ioanei și al familiei ei ne-a fost semnalat zilele trecute de purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, doamna Paula Manolache, care continuă campania promovată de Monitorul de Vrancea în octombrie, campanie ce a  avut ca scop donarea de sânge de către polițiști și ajutorarea copiilor nevoiași ai satelor vrâncene.

Dacă vrei să fii Moșul acestor copii, alege-le scrisorile! Intră pe pagina de Facebook a Asociației Hope and Love for Life – http://www.facebook.com/hopeandloveforlife/, trimite-ne un mesaj și îți vom da toate detaliile de care ai nevoie pentru a le trimite un colet sau pentru a-i ajuta cu ce vrei tu.

Asociația Hope and Love for Life și Monitorul de Vrancea desfășoară campania “Dăruiește-i copilărie, citește-i scrisoarea!”. Fii tu Moș Crăciun pentru un copil nevoiaș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here