Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Festivitate de premiere a concursului „Vrancea: istoria, eroii şi poveştile lor”

Consiliul Judeţean Vrancea organizează, astăzi, de la ora 12.30, la Sala Mare, Evenimentul de final și Festivitatea de premiere a concursului de eseuri literare și film scurt pentru copii și adolescenți „Vrancea: istoria, eroii şi poveştile lor”, din cadrul proiectului ”Gala Filmului Românesc Dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”. Evenimentul este finanţat de Consiliul Județean Vrancea și derulat de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea în perioada 29 octombrie – 10 decembrie 2018. Acesta şi-a propus promovarea Centenarului Primului Război Mondial, a Vrancei eroice, a Memoriei locale vrâncene, a bibliotecilor publice și școlare, şcolilor şi liceelor partenere în proiect și a filmelor istorice românești, spre a pune în valoare modul de configurare a identității naționale românești, în veacul care ne desparte de Marele Război, punând la dispoziția publicului larg, prin intermediul bibliotecii, o serie de filme care celebrează identitatea națională.

În cadrul proiectului a fost derulată Caravana de proiecție a unsprezece filme românești, puse la dispoziție de Arhiva Națională de Filme. ,,Pe parcursul proiectului, am  purtat discuţii despre valorile inspirate de eroii neamului românesc, despre patrie şi patriotism, am omagiat memoria Eroinei de la Jiu, Cătălina Teodoroiu, cea dintâi femeie care a devenit ofiţer al Armatei Române, am rememorat luptele purtate la Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja, Oituz. Am celebrat Unirea din 1918, Primul Război Mondial şi Vrancea Eroică, amintindu-ne că împlinirea idealului poporului român – Marea Unire – nu ar fi fost posibilă în absenţa faptelor vitejeşti şi a jertfelor de pe fronturile de luptă de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz şi Soveja din vremea Marelui Război. Au fost inițiate dialoguri cu tânăra generație, în mai multe orașe și comune vrâncene, pe baza filmelor vizionate, dintre care amintim: „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, „Datorie şi sacrificiu”, „Vizita M.S. Regele Mihai la Şcoala Militară de Infanterie”, „Tratatul de la Trianon””, se arată în comunicatul remis presei de Consiliul Județean Vrancea.

Cu ocazia acestui proiect, Biblioteca Judeţeană a organizat un concurs, pe două categorii de vârstă, cu premii destinate elevilor şi liceenilor vrânceni, având ca temă „Vrancea: istoria, eroii şi poveştile lor”. Parteneri în desfăşurarea acestui proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Școala Nicolae Iorga, Colegiul Tehnic Ion Mincu, Asociația Nevăzătorilor – Filiala Vrancea, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, Colegiul Naţional Pedagogic Spiru Haret, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, Școala Gimnazială Ion Bazgan, Școala Gimnazială nr 7, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță, Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu, Școala Gimnazială nr. 3, Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu, Școala Gimnazială Anghel Saligny, Universitatea din București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației Focșani, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Focșani, Liceul Simion Mehedinți din Vidra, Școala Gimnazială Vânători, structura Mircești, Școala Gimnazială Vizantea-Răzășească, Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu din Mărășești, Școala Gimnazială Biliești, Liceul Teoretic din Dumitreşti, Şcoala Gimnazială din Suraia. În proiect au participat un număr de 1221 de persoane din judeţul Vrancea, din care 992 de elevi şi studenţi, şi 229 adulţi.

„Derulat pe o perioadă de o lună şi jumătate, în biblioteci publice şi şcolare, şcoli, licee şi alte instituţii publice şi de cultură vrâncene, proiectul ”Gala Filmului Românesc Dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz” a fost o poveste de suflet despre faptele de glorie ale poporului nostru, despre eroi şi eroism, care ne-a adus aminte că Vrancea adăposteşte numeroase monumente şi morminte închinate ostaşilor români şi străini din vremea Marelui Război, care-şi odihnesc somnul de veci în solul Ţării Vrancei. Am redescoperit emoţia deşteptată în suflet de românii care, adeseori cu preţul vieţii, au luptat pentru preservarea integrităţii naţionale şi pentru împlinirea visului naţional al unirii tuturor românilor într-un stat naţional. Datorită filmelor proiectate, istoria a prins viaţă sub ochii noştri, eroii ne-au devenit apropiaţi sufleteşte, văzând în ei icoana bunicilor şi străbunicilor fiecăruia dintre noi. Graţie parteneriatelor încheiate cu diverse instituţii şcolare, publice şi private, Caravana Filmelor istorice închinate Primului Război Mondial, societăţii româneşti din Epoca Marii Uniri şi personalităţilor care au făcut posibile victoriile româneşti de pe front şi Unirea din 1918, a unit, într-un sentiment comun al patriotismului local şi al demnităţii naţionale, pe fiii Vrancei, urmaşi de ispravă ai eroilor Vrancei.

La un secol de la evenimentul plenar al Marii Uniri, jertfele eroilor din Primul Război Mondial sunt vii în memoria noastră, iar luptele istorice de acum un veac din ţinutul Vrancei dau măsura sufletului românesc. Reverenţe din inimă aducem eroilor care, în Marele Război, au îmbrăcat neamul românesc în straiele de gală ale onoarei, vitejiei şi iubirii de neam şi de ţară!”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?