Consiliul Județean al Elevilor (CJE) atrage atenția că în câteva unități de învățământ din județ nu se asigură confort climatic adecvat în sălile de clasă sau pe holuri. ”Elevii vrânceni nu îşi pot desfăşura activitățile educaționale în condiții optime din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă. Sute de elevi sunt afectați de această situație şi conducerile nu prezintă acțiuni concrete cu privire la această problemă. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean ce are misiunea de a apăra drepturile acestora, caută un răspuns şi cere autorităților să asigure confortul termic necesar derulării în bune condiții a actului educațional. Au fost semnalate cazuri în care elevii au fost nevoiți să participe la orele de curs cu geci, căciuli și mănuși pe ei din cauza frigului insuportabil şi a tremuratului. Conform OM nr.1955/1995 ce conține normele de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, temperatura minimă a sălilor de clasă este de 18 grade, temperatură ce din păcate nu este atinsă în licee precum Colegiul Național „Al. I. Cuza”Focşani, care şi-a exprimat nemulțumirea față de condiții într-o postare a elevilor pe socialmedia, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş” Adjud, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, Liceul de Arte „Gheorghe Tăttărescu” Focşani, respectiv Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti, conform semnalărilor venite din partea elevilor din aceste licee”, se arată într-un comunicat al CJE.
Potrivit elevilor și directorilor de școli, situația diferă la fiecare unitate de învățământ în parte, unele având încălzire în anumite corpuri ale clădirilor, respectiv anumite etaje, altele având o situație precară la nivelul întregii unități deoarece clădirile sunt învechite şi nerestaurate. ”La parter e foarte cald, 27 de grade, avem termometre, la etaj sunt cam 22, iar la etajul al doilea sunt două clase unde este mai frig. Problema este foarte veche, anul trecut s-a încercat un proiect de izolare termică a acoperișului dar nu știu ce s-a întâmplat și nu s-a mai realizat. Nu este frig să nu se poată învăța. În sala de istorie a artei e mai frig, dar aceea este o sală de festivități, nu se învață acolo”, ne-a spus profesoara Ioana Constantinescu, directoarea Liceului de Artă ”Gheorghe Tattarascu” din Focșani. Ioana Constantinescu ne-a mai spus că în anul școlar 2019-2020, unitatea de învățământ se va muta lângă Inspectoratul Școlar, într-o extindere a Școlii nr.3.
Directorul Colegiului ”Valeriu D. Cotea“ ne-a spus că au fost câteva zile probleme cu căldura, dar din motive independente de școală, care este racordată la rețeaua ENET. ”A fost o perioadă când agentul termic a fost mai slab, când s-au racordat la coloana principală cei de la Ambulanță. Atunci a fost mai rece din cauza debitului scăzut. Dar a fost o perioadă scurtă, două zile. În liceu este cald, în ambele corpuri, în Sihleanu la fel. E bine acum, este cald în clase, mai stau și cu geamurile deschise”, ne-a spus profesorul Remus Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea”.
Și directorul Colegiul Tehnic ”Gheorghe Balș” din Adjud respinge acuzațiile cum că în liceul pe care îl conduce nu ar fi condiții optime din punct de vedere termic. ”Puteți veni să vedeți, la noi e chiar cald. Unii dintre ei stau chiar în tricou. Sunt peste 20 de grade. Eu vă invit să vedeți, să veniți neanunțată. Avem centrală proprie de gaz, nu avem astfel de probleme”, spune profesorul Marian Mitrofan.