Vrâncean trimis în judecată de DNA, achitat la Tribunal

0
1337

Un vrâncean, care a fost trimis în judecată de DNA sub acuzația de „folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată“, a fost achitat de magistrații Tribunalului Vrancea. Cu toate acestea, el trebuie să plătească despăgubiri civile Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale București.

„(…) achită pe inculpatul I(…) I(…), pentru infracțiunea de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta, ori în numele ei, în formă continuată (…), întrucât în speță există o cauză de neimputabilitate, respectiv eroarea. (…) obligă pe inculpat să plătească părții civile Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale București suma de 106.668 lei, despăgubiri civile precum și accesoriile fiscale conform Codului de procedură fiscală până la achitarea integrală a debitului. Menține măsura sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale prin Ordonanța procurorului nr. 205/P/2016 din 06.09.2017, până la achitarea integrală a prejudiciului către partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bucurețti. (…) dispune desființarea totală a certificatelor de atestare fiscală falsificate (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 10.12.2018“, este decizia judecătorilor de la Tribunalul Vrancea.

Vrânceanul a fost trimist în judecată în octombrie 2017. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „În perioada 2015-2016, în susținerea unor cereri de acordare a ajutorului nerambursabil (tranșa a II-a), în cadrul măsurii 112 – „instalarea tinerilor fermieri”, inculpatul (…) a depus cu rea-credință la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vrancea, două documente false (certificate de atestare fiscală), prin care se atesta în mod nereal că titularul nu figurează cu datorii către bugetul local și că a îndeplinit condițiile de acordare a sprijinului financiar. Anterior, în același context, inculpatul încasase deja 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here