Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Bugetul județului Vrancea a fost rectificat

Bugetul județului Vrancea și a instituțiilor din subordine a fost rectificat, ieri, de către Consiliul Județean Vrancea, care a fost convocat în ședință extraordinară. Rectificarea are la bază alocarea unor sume către diverse instituții din subordinea Consiliului Județean. Astfel, la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, fondurile alocate pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, pentru județul Vrancea, au fost majorate cu suma de  aproximativ 4,3 milioane lei.

Și de această dată, consilierii liberali au căutat, practic, motive pentru a nu vota rectificarea bugetară invocând faptul că suma alocată de Ministerul Muncii ar fi mai mică decât suma ce a fost retrasă DGASPC îniante de rectificarea bugetului de stat pe anul 2018. ,,Rectificarea bugetară este pentru o sumă alocată de Guvernul României pentru plata salariilor la DGASPC Vrancea. Suma pe care Consiliul Județean o alocă DGASPC nu se raportează doar la salarizare, ci și la investiții, cheltuieli cu cazarmament și alte cheltuieli. Potrivit legislației în vigoare Consiliul Județean ar trebui să susțină doar 10 la sută din cheltuielile ocazionate de DGASPC pentru copii și celelalte persoane aflate în dificultate. Din păcate, la acest moment, cheltuielile efective sunt mult mai mari decât standardele de cost aprobate acum ceva ani de către instituțiile abilitate și ca atare trebuie susținută financiar diferența de la standardele de cost atât pentru copii cît și pentru persoanele adulte aflate în dificultate”, a precizat secretarul județului Vrancea, Raluca Dan.

La rândul său, directorul Direcției Economice, Dumitru Diță, le-a explicat liberalilor că suma alocată de Ministerul Muncii este cea necesară pentru fuincționarea DGASPC Vrancea până la finalul anului în curs. ,,Ministerul Muncii a estimat care este suma de care DGASPC Vrancea are nevoie pentru funcționare până la finele anului și aceasta este și suma alocată de ministerul Muncii”, a afirmat Dumitru Diță. Cu toate că au existat aceste explicații, consilierii liberali au votat împotriva proiectului de rectificare a bugetului județului Vrancea și a instituțiilor din subordine.

Totodată, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) a depus o notă de fundamentare privind necesitatea de a fi bugetat pe Bugetul  fondurilor externe nerambursabile un proiect Grant SEE – Adressing Diversity în Education numit „Program de Educație Burse Unice și Antreprenoriatul Tinerilor în România”. Suma astfel alocată este de 54 mii lei. Tot CJRAE a solicitat retragerea sumei de 437 mii lei de la proiectul cu finanțare externă „Via edu-un viitor mai bun pentru educație” deoarece nu au fost efectuate decontările preconizate cu partenerii externi.

Deoarece anul 2018 a fost primul an de implementare pentru 14 proiecte, din cele 15 care au fost aprobate odată cu bugetul inițial, execuția bugetară a depins de perioada care a trecut până la semnarea contractelor de lucrări, estimările făcute inițial fiind mai optimiste. Ca urmare, Consiliul Județean a aprobat retragerea sumei de 9,8 milioane lei „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile” de la următoarele poziții: subvenții de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susținerii derulării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile-minus 1.384.000 lei; sume postaderare FEDR primite în contul plăților efectuate – minus 6.437.000 lei; sume FEDR  cadru financiar 2014-2020-minus 1.833.000 lei; sume FSE cadru financiar 2014-2020- minus 165.000 lei. ,,Referitor la diminuarea cheltuielilor estimate a fi realizate la capitolul investiții până la finele anului 2018, în valoare de 9,8 milioane, acest lucru este cauzat de faptul că sunt încă multe deficiențe la achiziții, de exemplu. De reținut că acești bani alocați la proiecte de investiții nu sunt pierduți, ci sunt reportați în bugetul anului viitor”, a afirmat Dumitru Diță, directorul Direcției Economice din Consiliul Județean Vrancea.

De asemenea, Direcția Dezvoltare Durabilă, Managementul Proiectelor și Achiziții Publice a propus unele modificări ale Listei acțiunilor de interes județean finanțate din capitolul „Alte servicii publice generale” care constau în: suplimentarea  alocației bugetare pentru acțiunea „Olimpicii pe primul loc” cu 100 mii lei; suplimentarea alocației bugetare pentru acțiunea „Magia Crăciunului pentru copiii defavorizați” cu 100 mii lei; suplimentarea Listei cu o nouă acțiune  „Concurs înot la Bazinul didactic din  Focșani” cu 35 mii lei; diminuarea alocației bugetare aferente acțiunii „9 Mai -Ziua Europei” cu 235 mii lei. Tot în cadrul acerstei rectificări, bugetul Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Vrancea a fost suplimentat cu suma de 34 mii lei reprezentând  venituri proprii.

Și Direcția Arhitect șef și Administrarea Patrimoniului a solicitat modificarea Programului de investiții finanțat din bugetul local, după cum urmează: suplimentare cu 4 mii lei la obiectivul Reabilitare monument istoric „Statuia Victoriei” (rest de executat); suplimentarea Programului cu o nouă poziție: ”Expertiză tehnică” Casă Apostoleanu în vederea evaluării posibilității de a fi promovată la finanțare în cadrul programului  POR 2014-2020-23 mii lei; suplimentarea alocațiilor bugetare pentru 4 expertize tehnice ce au fost achitate în procent de 90% în anul 2017, rămânând 10% de achitat în anul 2018, odată cu finalizarea lucrărilor, însumând 21 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?