GALERIE FOTO: Cadouri de la Moş Nicolae, în biserica de la Bordeştii de Jos

0
357

Copiii parohiei din Bordeștii de Jos au primit daruri de la Moș Nicolae prin intermediul mesagerilor și cu ajutorul preotului paroh Cristinel Muscalu. Prichindeii de la grădiniță și micuții de la clasele I-IV au venit la biserică însoțiți de cadrele didactice Anicuța Rotaru și Rodica Bobeică, pentru a primi cadouri de la Moș Nicolae. Emoționați că vor spune poezii în fața tuturor, curioși de ce vor primi de la Moș Nicolae, entuziasmați de faptul că are loc o serbare și îmbrăcați cu hainele cele mai frumoase, copilașii au intrat în biserică imediat după terminarea Sfintei Liturghii. Avându-i drept spectatori pe părinţi, bunici şi enoriaşi, copiii au prezentat în lăcaşul de cult un bogat program artistic compus din cântece şi poezii.

Actul artistic a fost împărţit în două părți: una a fost dedicată Centenarului Marii Uniri şi a constat în intonarea Imnului de Stat, apoi mai multe poezii şi cântece patriotice, iar cea de-a doua parte a fost dedicată sărbătorii din calendar, în care copilaşii au vrut să-i demonstreze în primul rând Moşului, apoi preotului paroh şi nu în ultimul rând părinţilor lor că pentru buna purtare sunt vrednici de a primi daruri.

După ce i-au încântat pe cei prezenți în biserică și i-au emoționat până la lacrimi pe părinți, copiii au primit cadourile mult așteptate. Mesagerii Moșului, Daniela Dragomir, Cristina și Cătălin Ciurciumel au pregătit aproximativ 40 de pachete pline cu dulciuri, rechizite și jucării pe care le-au oferit micuților cu scopul de a le aduce un zâmbet pe chip și a le dovedi că Moș Nicolae există. „Am făcut acest gest din iubirea nemărginită pentru copii, din dragoste pentru oamenii satului meu natal și pentru a-mi arăta recunoștința cumva înaintea lui Dumnezeu! Fac asta ori de câte ori simt și pot! Îmi place să văd bucurie pe chipurile copiilor sau bătrânilor, drept pentru care îmi implic mereu copiii, să simtă și să-și iubească semenii și ei, în numele lui Hristos, să nu uite ce înseamnă să om!“, a transmis Daniela Dragomir.

Personal, am fost profund impresionată de acest gest frumos venit din partea unor oameni cu suflet mare, ce s-au gândit la copilașii care poate nu aveau de la cine să primească nici măcar o jucărie… și nu pentru că nu au fost cuminți, ci pentru că nu au părinții posibilități materiale. Preotul Cristinel Muscalu a mulțumim familiei care le-a oferit copiilor cadourile, cadrelor didactice pentru implicare și părinților. Ce mi s-a părut foarte amuzant e faptul că cei mici, în momentul în care ieșeau în față să recite poezia, erau cu privirea la părinții care… ce credeți că făceau?! Spuneau și ei poezia, în același timp! Foarte frumos și emoționant! „Ţinem să mulţumim cadrelor didactice care au răspuns afirmativ chemării noastre de a pune umărul la organizarea acestui eveniment, demonstrând pe această cale încă o dată buna colaborare pe care o avem în localitate între Biserică şi Şcoală. Le mulţumesc şi părinţilor care i-au ajutat pe cei mici să înveţe poeziile, dar nu în ultimul rând ţin să le mulţumesc în chip deosebit „mesagerilor moșului”, oameni de bună credinţă, care ne-au sprijinit în acest demers uman, social şi deopotrivă creştinesc. Familia care ne-a sprijinit s-a arătat ca un model de vieţuire creştinească prin jertfa pe care au făcut-o pentru cei mici dar şi prin faptul că după porunca Domnului care „…nu vă strângeţi comori pe pământ ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură…“. Trebuie să mărturisesc faptul că, odată cu apariţia chipurilor senine ale copiilor, chipuri ca de îngeri, văzând lacrimile din colţul ochilor celor implicaţi, trăiesc cu certitudinea că inima lor s-a umplut de bucurie şi evenimentul a fost unul ce a meritat efortul“, a declarat preotul Cristinel Muscalu.

 

Proiect catehetic „Crăciunul strămoşesc”

De menționat că această acţiune este parte a proiectul catehetic „Crăciunul strămoşesc”, ce se derulează în parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, iar această serbare a avut ca principal scop apropierea copiilor de biserică, dar în acelaşi timp s-a dorit ca pe această cale cei mici să facă o asociere precisă între Moş Nicolae şi Sfântul Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Adevărul este că tot mai puțini copii cunosc istoria Sfântului Nicolae însă mai toți știu că Moș Nicolae este un bătrân ce aduce cadouri copiilor cuminți și nuielușe celor obraznici. Consider că educarea copiilor în spirit creștin începe din casă, din familie, așa că părinții au datoria să-i învețe pe cei mici istoria și viața sfinților, încât ei să înțeleagă semnificația unei zi de sărbătoare. „Potrivit tradiţiei păstrate din cele mai vechi timpuri, în noaptea de 5-6 decembrie se spune că Moş Nicolae vine la geamurile caselor şi vedea copiii care dorm şi sunt cuminţi, şi ca drept răsplată le lasă celor ascultători în ghetuţele care sunt frumos lustruite şi aşezate lângă uşă dulciuri şi alte daruri. Însă tot el este acela care-i şi pedepsește pe cei leneşi şi neascultători sau le lasă în ghete câte o nuia care să fie folosită de părinţi în caz de nevoie în tot cursul anului următor. Acest obicei, de a face cadouri în această zi sfântă, este unul foarte vechi şi este întâlnit nu numai la români. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte începe încă din primele veacuri creştine şi stă în strânsă legătură viaţa Sfântului omonim trăitor în secolele 3-4 despre care aflăm din sinaxar că într-un moment delicat, în mod providenţial ar fi ajutat un părinte sărac lăsându-i pe geam trei pungi de bani pentru a nu-şi mai duce la îndeplinire planul pe care îl avea, căci datorită lipsurilor care îl apăsau el voia să-şi vândă cele trei fete unor oameni străini spre a fi batjocorite. Însă conform tradiţiei creştine, sub influenţa episodului în care l-a pălmuit pe ereticul Arie pentru necredinţa şi adversiunea pe care o arăta împotriva dreptei credinţe, el a rămas în conştiinta populară şi ca cel care pedepseşte pe cei care se abat de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini“ a povestit preotul dr. Cristinel Muscalu.

 

Parohie mică, enoriași cu suflet mare

Parohia din Bordeștii de Jos este una dinamică ce se apleacă la nevoile copiilor şi tinerilor, iar preotul paroh Cristinel Muscalu a organizat de nenumărate ori tabere gratuite, seri duhovnicești cu proiecții de filme, participări la filme 3D sau la patinoar și, cel mai important pentru parohie, s-au derulat mai multe proiecte catehetice ce s-au soldat cu câștigarea locului I pe județ şi premierea la Patriarhie. Deși sub „aripa“ parohiei din Bordeștii de Jos sunt doar 120 de case și posibilitățile sunt reduse, preotul Cristinel Muscalu a luptat din prima zi de când a venit la Bordești pentru a-i ajuta pe enoriași, pentru a-i ajuta pe copii să se remarce și să evolueze.

Preotul Muscalu s-a implicat foarte mult în educația copiilor din parohie, interesându-se de ei la școală și astfel le-a descoperit talentele ascunse și i-a sprijinit și susținut încât să reușească pe mai departe. Chiar dacă unii dintre ei au posibilități materiale reduse, părintele i-a încurajat să riște, să încerce, să se zbată pentru a reuși ceea ce își propun, pentru că Dumnezeu le este aproape. A știut să le insufle credința în Dumnezeu și să-i facă să aibă încredere în ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here