Canalul Siret-Bărăgan va trece la Ministerul Agriculturii

0
1136

Canalul Siret-Bărăgan va trece în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va fi inclus în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Un proiect de Ordonanță de Urgență stabilește modul în care acest proiect de investiții va fi transferat din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române”, dar fără clădirile în care acum funcționează Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea. Proiectul de act normativ arată că această investiție are o lungime de 191 kilometri, cu cele două etape de realizare, etapa I, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km, respectiv etapa a II-a, cuprinzând canalul pe zona Râmna –Ialomița (Acumulare Dridu), pe lungime de 139,5 km.

Trecerea la Ministerul Agriculturii ar asigura finanțare pentru această investiției deoarece infrastructura principală de irigaţii din administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare se reabilitează prin Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Conform situației investiției, lucrările la Canalul magistral Siret-Bărăgan, etapa I, sunt în diverse stadii de execuție, respectiv lucrările sunt finalizate și recepționate pe o lungime de circa 5,7 km, pe o lungime de circa 28,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție și pe o lungime de circa 15,5 km lucrările la canal nu sunt începute, iar lucrările executate pe diverse porțiuni, menționate anterior, se află în prezent în conservare.

„Finalizarea obiectivului “Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I“ asigură premisele necesare aplicării irigațiilor pe o suprafață de circa 120 mii ha, cu rol determinant în obținerea de producții sigure și stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili”, se arată în motivarea proiectului de act normativ.

Vă reamintim că premierul Viorica Dăncilă, ministrul Agriculturii, Petre Daea și președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, au participat, la sfârșitul lunii mai, la punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care asigură apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret este o investiție foarte importantă pentru agricultura și economia românească. Este o investiție foarte importantă, putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România și cred că acest moment este un moment foarte important, un moment istoric pentru că după 1989 încoace niciun guvern nu s-a gândit să introducă irigațiile pe canalul Siret Bărăgan. Vreau să îl felicit pe ministrul Agriculturii pentru această inițiativă și pentru faptul că, potrivit programului de guvernare, încearcă să asigure irigații pe o suprafață cât mai mare. Vorbim de 1,2 milioane de hectare irigate, iar până în 2020 vrem să irigăm două milioane de hectare de terenuri agricole, așa cum am promis în programul de guvernare. Vrem ca acest proiect să devină o realitate, a declarat Viorica Dăncilă. Aceasta a precizat că în acest moment sunt folosiți 3,5 kilometri din canalul Siret Bărăgan, urmând ca în perioada următoare să se ajungă la 7 kilometri de canal folosit.  Nu putem vorbi de eficiență în agricultură, de competitivitate fără a avea irigații, a mai spus premierul Viorica Dăncilă.

 

Marian Oprișan a solicitat guvernului soluții pentru finalizarea Canalului Siret Bărăgan

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat tot atunci că este o zi istorică, ziua în care pentru prima dată un sector din canalul Siret Bărăgan este folosit pentru irigații. Este foarte important să continuăm această investiție. Mulțumim Guvernului României pentru această zi istorică. Mă bucur foarte mult că strigătele mele au fost auzite de guvern în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan. Aduceți-vă aminte că am cerut ca acest canal să intre la marile proiecte de investiții, din fericire atât doamna prim ministru cât și domnul ministru Daea au fost foarte receptivi și iată că am făcut primul pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România, aflat la cotul Carpaților. Solicit prim ministrului să găsim o soluție definitivă ca să finalizăm această mare investiție care va rezolva definitiv problema irigațiilor în agricultură, în această zonă a țării, Canalul Siret Bărăgan, a precizat președintele Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here