‘Spider-Man: New Generation’, noul om păianjen afro-american şi hispanic

0
32

Spider-Man se întoarce încă o dată pe marile ecrane. Anul acesta Hollywood-ul a diversificat profilul eroilor săi, iar noul om păianjen este afro-american şi hispanic. Adio Peter Parker, bun venit Miles Morales, notează AFP. La mai puţin de un an de la succesul ‘Black Panther’, primul supererou de culoare din universul Marvel, un alt personaj afro-american de descendenţă hispanică îşi va ţese pânza pe marile ecrane: Miles Morales, în ‘Spider-Man: New Generation’, care va fi lansat în cinematografele din SUA şi Europa la jumătatea lunii decembrie.

Scenariul acestui film de animaţie – un adolescent muşcat de un păianjen radioactiv – este binecunoscut. Însă, de data, aceasta acţiunea se desfăşoară într-un univers în care Peter Parker, deja bătrân, se mulţumeşte cu rolul de mentor. Shameik Moore, un actor şi cântăreţ de origine jamaicană de 23 de ani, îi împrumută vocea tânărului supererou în acest film realizat de Peter Ramsey, Bob Persichetti şi Rodney Rothman. Cu mult înainte de a fi selectat pentru acest rol, el îşi dorea cu ardoare să interpreteze acest personaj, a declarat el AFP.

O prietenă i-a făcut cadou un jurnal pentru a-şi putea aşterne gândurile pe hârtie. „Unul din primele lucruri pe care le-am scris a fost: ‘Eu sunt Spider-Man. Eu sunt Miles Morales'”, a povestit Shameik Moore. Apariţia sa în ‘Dope’, un film independent foarte apreciat de critică şi lansat în 2015, a atras atenţia producătorilor. Însă probabilitatea de a fi ales pentru acest rol era la fel de mică, precum posibilitatea de a fi muşcat de un păianjen radioactiv, a spus el făcând comparaţia cu Spider-Man. „Păianjenul l-a ales pe el dintre miile de persoane care trăiesc în Brooklyn. Iar Sony m-a ales pe mine pentru Miles Morales dintre miile de persoane care s-au perindat la casting”, a explicat Shameik Moore.

‘Spider-Man: New Generation’ vrea să aducă un omagiu benzilor desenate originale cu stilul lor simplu, inclusiv bula afişată pe ecran care include dialogul. Sunt primele aventuri ale supereroului lui Marvel lansate în cinema după decesul creatorului miticului personaj Spider-Man, scenaristul Stan Lee, care a murit la 12 noiembrie, la 95 de ani. Celebrul creator de benzi desenate, inclusiv X-Men sau Hulk, est creditat ca producător executiv la acest film. Şi cum cere tradiţia în universul cinematografic Marvel, el chiar îşi face apariţia – sub formă animată desigur.

Ideea unui om păianjen de culoare a prins contur în gândurile responsabililor studioului Marvel după victoria în alegeri a lui Barack Obama în 2008. Editura Marvel, una dintre cele mai influente în curentul pop al culturii americane, a creat în 2011 acest personaj mulatru care se manifestă într-o realitate paralelă celei pe care o cunosc cititorii, din anii 1960 când Peter Parker era Spider-Man.

Adaptarea acestor aventuri părea deci inevitabilă, având în vedere noul interes al Hollywood-ului pentru filmele în care minorităţile sunt privilegiate şi care s-au dovedit atât de profitabile (‘Wonder Woman’ sau ‘Black Panther’ pentru supereroi şi ‘Crazy Rich Asians’ într-un alt registru). „Cred că totul are legătură cu business-ul. Motivul pentru care există atâtea proiecte multiculturale sau cu protagoniste feminine este pentru că există cerere, oamenii sunt pregătiţi să dea bani pentru ele”, a declarat AFP, Jake Johnson, care îi împrumută vocea lui Peter Parker.

Fie că este alb, negru sau mulatru, Spider-Man rămâne un supererou. Iar Miles Morales „nu înseamnă că este mai puţin puternic decât predecesorii săi”, a precizat Johnson.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here