Voluntarii Filialei de Cruce Roșie Vrancea au ales ziua de 5 decembrie 2018 sub motto-ul ‘Dreptul la viață este sfânt!” pentru a se întoarce la istoria de acum 100 de ani pe urmele Reginei Maria, pe dealul Cireșoaia, în apropierea localității Slănic Moldova, județul Bacău.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România s-a înființat și a primit recunoașterea Comitetului Internațional al Crucii Roșii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea țării noastre la Prima Convenție de la Geneva, pentru ameliorarea situației răniților și bolnavilor din forțele armate aflate în campanie.
Centenarul României nu poate fi comemorat fără una din figurile centrale ale evenimentelor din anul Marii Uniri 1918 – Regina Maria.
Cel mai mare eveniment al celor 100 de ani a fost fără doar și poate Unirea de la 1 Decembrie 1918. Dar acest drag moment din istoria țării, a fost precedat de jertfele armatei române, armată formată din țărani și intelectuali/ învățători și preoți, oameni pregătiți să apere hotarele țării în Primul Război Mondial. După 2 ani de neutralitate, după multe ezitari, având un susținător cu viziune politică în Regina Maria, România intră în această groaznică conflagrație la 15 august 1916. Ea are un rol hotărâtor în decizia regelui Ferdinand și a prim ministrului I.C Brătianu să părăsească starea de neutralitate și să intre în război alături de Antanta.
Multe jertfe, multe văduve și mulți orfani, multe pierderi materiale dar, după 2 ani, războiul creează premizele îndeplinirii unui mare vis al românilor-unirea Transilvaniei cu România, ulterior și a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Maramureșului, Crisanei și Banatului.
Crucea Roșie este responsabilă și onorată să omagieze eroii neamului românesc și pe Regina Maria, care și-a primit și binemeritatul renume de „Mama Răniților”, „Regina soldat” și „Singurul bărbat al României” pentru că în acea perioadă societatea caritabilă era sub patronajul sau.
În 1915 Adunarea Generală a Societății Naționale de Cruce Roșie Română aprobă fuziunea cu Societatea de Cruce Roșie a doamnelor din România, devenind în felul acesta o organizație deschisă și pentru femei. Regina Maria a adresat românilor următorul mesaj:
„Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace ca și în război, nu trebuie să piară. Cu toți, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însuflețire, cu nesfârșită dragoste.”
Regina Maria devine sufletul și antreprenorul (dacă folosim un termen modern) al acestei societăți.
În timpul războiului, merge pe front alături de soldați, vorbește cu soldații, îi încurajează și le alină suferințele în cele 58 de spitale de campanie ale Crucii Roșii pe care le-a înființat. Deschide cantine pentru orfani, ajută văduvele de război, pregătește tinere doamne pentru activitatea de surori voluntare de Cruce Roșie, asigură asistență pentru prizonierii de război ca să ajungă la casele lor.
Un merit deosebit îl are în stabilirea relațiilor cu alte Societăți Naționale de Cruce Roșie, mai ales cu cea din Rusia, Anglia, SUA,etc. de unde se primesc ajutoare.
Pe linia frontului din Moldova, unde casa regală și guvernul se retrăseseră în această perioadă, Regina Maria este prezentă aproape zilnic.
Într-o astfel de vizită ajunge la Cireșoaia, un platou muntos, nu departe de Slănic Moldova, unde armata se pregătea pentru un mare asalt. Locul este cunoscut astăzi ca „Masa Reginei Maria”, pentru că ea va lua masa cu soldații pe taluzul tranșeelor în august 1917.
Nu după mult timp aici mor peste 2800 de soldați. Cine calcă pe pământul acesta, calcă pe un mormânt. Din păcate puțini români știu despre acest loc și nici în scrierile istorice nu este amintit prea mult.
De aceea, voluntarii de la Crucea Roșie Vrancea și-au propus să nu treacă cu vederea rolul acestor eroi și al reginei Maria în efortul de întregire a neamului.
În ziua de 4 decembrie 2018, un grup de 25 de voluntari, conduși de doamna director Rodica Davidean, s-au deplasat de la Focșani spre Slănic Moldova și apoi pe un drum forestier unde nu poți urca prea ușor, au ajuns la Cireșoaia-Masa Reginei Maria-unde au îndeplinit un mic ceremonial cu aprinderea a 100 de lumânări și au depus buchete flori.
Cele 2500 de cruci de mesteacăn au dispărut demult, dar fiecare fir de iarbă ce răsare din acest pământ este o înviere.
Filiala de Cruce Roșie Vrancea își sărbătorește și în acest an voluntarii, așa cum o face din anul 2011, printr-un eveniment dedicat celor care au sprijinit necondiționat și cu entuziasm activitățile filialei în ultimul an. Evenimentul va avea loc astăzi, la EXOD, începând cu ora 16.00. „La nivel internațional, în data de 5 decembrie se serbează, în cadrul Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Ziua Internațională a Voluntarilor, care în acest an are ca temă …. aducând recunoaștere voluntarilor. 5 decembrie reprezintă pentru noi o șansă de a aduce laolaltă voluntarii care au sprijinit activitățile filialei în ultimul an, prin cea de a 8-a ediție a Serii Voluntarului de Cruce Roșie, eveniment organizat de Crucea Roșie Vrancea începând cu anul 2011, fără întrerupere”, a transmis Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
Cu această ocazie, Filiala de Cruce Roșie Vrancea aduce recunoaştere şi celebrează voluntarii care an de an îşi dedică timpul şi energia pentru a contribui la sprijinirea celor mai vulnerabile persoane.