Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni, până pe16 decembrie, va avea oscilaţii în următoarele zile, când temperaturile maxime vor atinge în unele regiuni chiar şi 10 grade Celsius, în timp ce precipitaţiile însemnate cantitativ vor reveni începând din 8 decembrie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni.
În Moldova, în prima săptămână de prognoză se vor înregistra variaţii termice în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime care în medie vor oscila între 2 şi 5 grade şi minime cuprinse, în general, între -4 şi zero grade. După data de 10 decembrie este prognozată o scădere treptată a temperaturii, de la o medie a valorilor maxime de 4 – 5 grade, până spre valori negative de la -4 la -2 grade la finalul intervalului. Nopţile vor fi tot mai reci, încât pentru finalul intervalului media regională va ajunge la -8 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 4 decembrie, dar pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 9 – 12 decembrie.
La munte, în prima săptămână de prognoză, temperatura medie diurnă va avea variaţii. Astfel, în zilele de 3 şi 4 decembrie se vor înregistra 3 grade, apoi temperatura va scădea până la -1 grad şi se va menţine constantă în intervalul 5 – 7 decembrie, urmând ca pe 8 decembrie să se atingă o medie de un grad Celsius. Începând din 9 decembrie, temperatura maximă medie va marca o scădere treptată până la -7 grade, în zilele de 13 şi 14 decembrie, apoi, până la sfârşitul intervalului, va creşte până la -5 grade. Temperatura minimă nocturnă va avea variaţii în prima săptămână, iar media va fi cuprinsă între -7 şi -2 grade, însă după data de 9 decembrie nopţile vor fi tot mai reci, media minimelor urmând să scadă spre -12 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, însă cantităţi mai însemnate cantitativ vor fi posibile în intervalul 8 – 12 decembrie.
Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Întregul articol pe https://bit.ly/2Srxmra