Pagerele, micile dispozitive de mesagerie de buzunar care au căzut demult în desuetudine, continuă să reziste în Japonia datorită unui număr restrâns de adepţi care vor fi nevoiţi, însă, să se descurce în curând fără aceste receptoare introduse în arhipelag cu o jumătate de secol în urmă, relatează luni AFP. ”A fost o vreme când pagerele erau foarte populare, însă numărul utilizatorilor a scăzut acum la 1.500”, a explicat într-un comunicat emis luni Tokyo Telemessage, ultimul furnizor de astfel de servicii, adăugând că ”regretă” această decizie care înseamnă sfârşitul unei epoci.
În septembrie 2019, compania va înceta aceste servicii oferite locuitorilor din Tokyo şi din trei regiuni învecinate. Aceasta nu mai fabrică pagere de 20 de ani. Aceste dispozitive cunoscute în Japonia sub numele de ”poke-beru” (clopoţel de buzunar) au devenit preferatele tinerilor în anii ’90 când puteau fi văzute frecvent lungi şiruri de liceeni care stăteau la coadă în faţa cabinelor telefonice unde trimiteau mesaje criptate care ajungeau la destinatar sub forma unor texte scurte. În culmea gloriei lor, în 1996, aceste dispozitive au atras peste zece milioane de utilizatori, potrivit statisticilor guvernamentale japoneze. Însă ele au fost date rapid uitării odată cu apariţia telefoanelor mobile. Gigantul de telecomunicaţii NTT, care a introdus primele pagere în 1968, şi-a încetat acest serviciu în 2007.
Ca şi pagerul, faxul continuă să fie utilizat pe scară largă în Japonia pentru trimiterea de informaţii la locul de muncă, o imagine ce contrastează puternic cu cealaltă faţetă a Japoniei unde sunt utilizate intens gadget-urile futuriste.