O altă obligație a vânzătorului este aceea de a garanta contra viciilor bunului pe care îl vinde, adică împotriva defectelor sau lipsurilor acestuia.
În primul rând, vânzătorul garantează cumpărătorul împotriva oricăror vicii ascunse, adică acelea care nu se pot observa de către un cumpărător atent dacă acesta nu are asistență de specialitate, vicii care fac bunul vândut să fie inadecvat pentru scopul său, ori care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi plătit un preţ mai mic. Pentru a exista această obligație în sarcina vânzătorului, trebuie ca viciul respectiv sau cauza lui să existe la momentul la care bunul este predat.
În această materie, regula este că vânzătorul este obligat să garanteze contra viciilor ascunse, chiar şi atunci când nu le-a cunoscut.
În situația în care cumpărătorul descoperă viciile ascunse ale lucrului pe care l-a cumparat, el este obligat să îl anunțe despre acestea pe vânzător într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările. Dacă nu procedează în acest mod, atunci cumpărătorul va putea fi decăzut din dreptul de a mai cere rezoluțiunea vânzării.
Ce poate face cumpărătorul în situația în care a descoperit că bunul pe care l-a cumpărat are un defect ascuns? El are mai multe variante. Astfel, poate obţine, după caz:
- a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
- b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
- c) reducerea corespunzătoare a preţului;
- d) rezoluţiunea vânzării.
În situația în care cumpărătorul achiziționează mai multe bunuri de la vânzător și doar o parte din acestea sunt defecte și pot fi separate de celelalte fără a fi pagubit cumpărătorul, contractul poate fi desființat doar în parte.
În situația în care s-a cumpărat un bun principal și un bun accesoriu și bunul principal este defect, atunci desființarea contractului privește atât bunul principal cât și bunul accesoriu. De exemplu, dacă în privința unui ceas defect intervine rezoluțiunea contractului de vânzare cumpărare, atunci desființarea contractului privește și cureaua ceasului ca bun accesoriu.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.
Avocat MANUELA FLOREA