La Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” s-a desfăşurat activitatea “Artă, cultură, sport şi gastronomie”, în cadrul comisiei metodice Tehnologii și TIC, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, activitate care a avut ca obiectiv general cunoaşterea şi preţuirea de către elevi a principalelor realizări ale românilor care s-au afirmat în ultimii 100 de ani în artă, cultură, sport şi gastronomie. S-au implicat elevii claselor a X-a B şi a XII-a B, calificarea tehnician în gastronomie, îndrumaţi de profesoarele Arhire Mihaela şi Horeangă Mihaela şi şef atelier Paiscar Emilia. Au fost invitaţi voluntarii Serviciului European de Voluntariat din cadrul proiectului Erasmus+ “Smile To You”, profesorii de discipline tehnice şi foşti elevi.
Activitatea s-a desfăşurat pe parcursul a două zile: miercuri, 28 noiembrie 2018, în laboratorul de gastronomie al şcolii echipe de elevi au realizat produse de patiserie-cofetărie, exersând şi valorificând competenţele lor profesionale în domeniul gastronomic şi joi, 29 noiembrie, elevii celor două clase au prezentat în faţa audienţei materiale referitoare la semnificaţia zilei de 1 Decembrie, români cu care ne mândrim pentru că au promovat valorile ţării în diverse domenii, precum şi o incursiune în gastronomia românească a ultimilor 100 ani. Toate acestea ca semn de respect pentru înaintaşii noştri care au făcut posibilă desăvârşirea Statului Naţional Român.
Un moment deosebit a fost atunci când Alina Stan, în prezent medic rezident chirurgie plastică şi estetică şi Raimond Drăgan inginer la Renault România, foşti elevi ai Colegiului, elevi cu care noi ne mândrim pentru rezultatele lor profesionale deosebite, ne-au transmis gândurile şi sentimentele lor în preajma Centenarului. Alina, prezentă la activitate, le-a transmis elevilor prin exemplu personal, că atunci când îţi doreşti un anumit drum profesional totul este posibil dacă eşti hotărât, determinat, ambiţios şi serios. De asemenea, Raimond le-a transmis de la Paris, prin intermediul unui filmuleţ, elevilor și profesilor prezenţi, gândurile și recunoştinţa sa faţă de acest colegiu, de profesorii acestuia care i-au descoperit abilităţile tehnice şi l-au incurajat pe acest drum, chiar şi către o carieră universitară, lucru care la momentul de atunci i se părea greu de realizat.
Apoi voluntarii SEV şi-au exprimat aprecierile lor faţă de ospitalitatea şi gastronomia românească, dar şi faţă de privilegiul pe care îl avem noi românii de a avea o ţară atât de frumoasă.
La final, de ziua României, într-o atmosferă de sărbătoare, au fost degustate tortul şi plăcintele realizate de elevi, urându-i din tot sufletul României “La mulţi ani!”.
Profesor Arhire Mihaela şi profesor Horeangă Mihaela, coordonatori activitate