GALERIE FOTO: “Sunt mândru că sunt român”, proiect educațional la Liceul Cuza din Panciu

0
209

Marea Unire nu se uită niciodată!

Peste ani, copiii implicați în Proiectul Educațional “Sunt mândru că sunt român”, coordonat de profesorii Jalbă Bandrabur Valeriu, Iliescu Luminița și Stoica Mirela, sub Înaltul patronaj al Casei Regale a României, își vor aduce aminte că au fost contemporani cu Centenarul  Marii Uniri. Vor spune da, am participat la activitățile dedicate mărețului eveniment. Astfel, în cadrul acestui proiect s-au desfășurat multiple manifestări cultural artistice pregătite minuțios de profesorii și învățătorii de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu: Mirela Georgescu, Anda Ene, Mirela Stoica, Liliana Dobre, Duță Gabriela, Dună Valentina, Anișoara Vizitiu, Dorina Pricop, Manuela Lupu, Sorin Roșu. La sfârșitul anului școlar 2017-2018, elevii de clasa a-V-a, coordonați de d-na profesor Iliescu Luminița, au participat la excursia de studiu, intitulată Pe urmele Eroilor. Astfel, au putut, în urma vizitelor de la Muzeul Național de Istorie și Mausoleul de la Mateiaș, să înțeleagă ce a însemnat Marele Război, să vadă o reconstituire a unui sector de front și a unei tranșee, lucruri care le-au provocat interesul și dorința de a ști cât mai multe despre evenimentele care au marcat participarea României la Primul Război Mondial, dar și despre evenimentele careau  condus către Marea Unire din 1918. Un moment extrem de emoționant a fost acela în care elevii de clasa a-V-a  au fost primiți în Asociația Cultul Eroilor, “Regina Maria“,  filiala Panciu, într-un cadru plin de istorie și semnificații, esplanada Mausoleului de la Mateiaș, ridicat în memoria bravilor soldați români care în vara-toamna anului 1916 au luptat în culoarul Rucăr–Bran. Elevii, îmbrăcați în tradiționala ie au primit din partea d-nei profesoare Luminița Iliescu insigna și legitimația după ce au rostit emoționantul angajament. Cu siguranță fotografiile și filmulețele realizate vor fi mărturii în timp și vor avea o valoare istorică, nu doar sentimentală.

Tot în cadrul proiectului menționat, în data de 23 noiembrie 2018, 27 de elevi de clasa I-a și 8 elevi de clasa a-VI-a, coordonați de d-na învățătoare Mirela Stoica și de d-na profesoară Luminița Iliescu au desfășurat activități cultural-artistice la Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărășești în parteneriat cu Muzeul Vrancei care derulează Proiectul Educațional Primul Război Mondial văzut prin ochi de copil. După ce elevii au vizitat Mausoleul, primind informații pertinente oferite de domnul muzeograf  Petrică Tudoroiu, au participat la activitatea O zi din viața unui soldat pe frontul de la Mărășești, în cadrul căreia au vizionat un film documentar despre generalul Eremia Grigorescu și căpitanul Grigore Ignat, acesta fiind însoțit de explicații amănunțite despre cei doi ofițeri ai Armatei  I-a Române, oferite de domnii muzeografi Ionuț Iliescu și Petrică Tudoroiu. Elevii au interacționat cu specialiștii în domeniu, manifestând interes, dar au și problematizat situația României la sfârșitul Primului Război Mondial, unul dintre elevii de clasa I, adresând retoric întrebarea „Ce s-ar fi întâmplat dacă România nu ar fi fost în tabăra învingătoare?”. Activitatea a fost completată de un minirecital susținut de mica artistă, de acum consacrată, Miruna Teodora Anicăi-Ifrim care a încântat auditoriul cu emoționantul cântec Lacrima limbii noastre. Ei i s-au alaturat elevii Gabriela Burdușa și Bogdan Ginghină care au recitat versuri dedicatate bravilor soldați ai Armatei Române.

Încheiem acest frumos proiect educațional cu gându la o Românie Mare, în care să putem trăi înnobilați de dragostea față de neam, de credința că vom ști să prețuim ce am primit de la înaintașii noștri și că ne vom face datoria să lăsăm urmașilor noștri o Românie mândră și unită.

 

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here