GALERIE FOTO: Monument unicat dedicat eroinelor vrâncene, dezvelit la Vidra

1
1568

Un monument dedicat eroinelor vrâncene de la Vidra, din Primul Război Mondial, a fost dezvelit, joi, în curtea Liceului „Simion Mehedinți” din localitate. Monumentul este dedicat femeilor extraordinare din Vidra, Clemansa Chilian, Ioana Cotea, Profira Macovei care au ajutat mii de prizonieri români să traverseze linia frontului către armata română. Sunt femei implicate în rețeaua de spionaj coordonată de eroul vrâncean Vasile Chilian, care a asigurat inclusiv transmiterea de informații despre tehnica și unitățile militare germane staționate în fostul județ Putna. Monumentul a fost ridicat din contribuția profesorului Ioan Mateescu, sprijinit de autoritățile locale. Monumentul este ridicat lângă casa unde Clemansa Chilian, văduvă de război, soţia eroului Vasile Chilian, a locuit în ultimii ani ai vieții. Cu prilejul dezvelirii monumentului a fost organizată o slujbă religioasă de preoții bisericilor din comună.

Profesorul Mateescu ne-a spus că a ridicat acest monument pentru a cinsti memoria acelor femei din satele Căliman, Voloșcani. Fac parte din sângele eroinelor, dacă nu erau ele, nu eram eu. De 40 de ani mă ocup de problemele istoriei Vrancei, ca inginer. Ce am putut să descopăr că au făcut în această perioadă, imediat după război, în timpul războiului, problemele pe care le-au avut, ca să crească copiii, fără eroii care erau împușcați și să ducă mai departe viața Vrancei, mi se pare nemaipomenit ce au putut să facă aceste femei. Să transporte 3-4 mii de prizonieri, pe la ele treceau, îi spălau, îi despăducheau, le dădeau haine și îi duceau mai departe, le dădeau mâncare. Cum de au putut ele, care erau singure, să facă aceste eforturi supraomenești. De aceea, știind ce au făcut ele și, fiind din Căliman, am dorit să fac acest monument, a spus profesorul Ioan Mateescu.

La eveniment au fost prezenți și membrii Asociațiai Naționale Cultul Eroilor, filiala Vrancea. Este un monument unic în țară. În istoriografia românească nu există monumente pentru femei, exceptând cele individuale, cum ar Ecaterina Teodoroiu, Măriuca Zaharia dar niciodată un monument dedicat eroinelor vrâncene. Este un lucru extraordinar. Asemenea oameni sunt din ce în ce mai puțini în România în care ne bucurăm să ne batem în fiecare zi cap în cap, să ne înjurăm și să vorbim foarte urât. La mulți ani de ziua Națională a României!, a spus Eugen Anghel, șeful Cercului Militar Focșani.

 

Drapel de o sută de metri

 

Dezvelirea monumentului a fost primul eveniment organizat în comuna Vidra pentru a marca Centenarul Marii Uniri. După amiază, cu sprijinul Primăriei Vidra, un drapel de 100 de metri a fost purtat de locuitori ai comunei Vidra, tineri dar și mai în vârstă, de la Liceul „Simion Mehedinți”, din fața monumentului, până la biserică, cu un circuit la Stația de Pompieri, și ultima oprire în fața Primăriei. Pentru a cinsti memoria eroilor români au fost amplasate sute de candele. Monumentul dezvelit în această dimineață este dedicat eroinelor de pe aceste meleaguri care i-au ajutat în timpul Primului Război Mondial pe luptătorii români să oprească frontul în această zonă. S-au întâmplat lucruri extraordinare, cu atât mai mult este extraordinar ce a făcut domnul Mateescu, ne-a spus primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie. Acesta a menționat că, sâmbătă, 1 Decembrie, va fi inaugurat un trotuar din Centrul Civic, până la Biserică. Trotuarul va fi denumit trotuarul Centenar, având în vedere împlinirea în acest an a 100 de ani de la Marea Unire.

 

Eroul martir de la Tichiriș

 

Rețeaua de spionaj de la Vidra era coordonată de Vasile Chilian și a fost formată la ordinul generalului Arthur Văitoianu. Acesta i-a spus lui Vasile Chilian „să trimită știri și informațiuni românilor peste front”. Istoricul Horia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, arată în lucrare „Eroul martir Vasile Chilian (1865-1917)” dedicată vrâncenilor martiri că această rețea de spionaj a funcționat din decembrie 1916, când Vidra a fost ocupată de armata germană, până în mai 1917 când a avut loc încercarea eșuată de trecere a frontierei de către mai mulți militari conduși de către căpitanul (ulterior generalul) Barbu Pârâianu. La finalul procesului organizat de germani, Vasile Chilian, Toma Cotea, Ștefanache Săcăluș, Dumitru Pantazică, sergentul Vasile Gălățeanu și Stan Baraboi au fost condamnați la moarte prin împușcare pentru înaltă trădare și spionaj. Stan Baraboi nu a fost împușcat din ordinul mareșalului August von Mackensen. Vasile Chilian și-a scris testamentul pe Evanghelia preotului iar gărzile germane i-au dus la poligonul de tragere al Garnizoanei Focșani. Fiecare condamnat și-a săpat groapa și a fost legat de un par în așteptarea execuției. Au fost trase șapte focuri de armă în fiecare vrâncean. Chilian a refuzat să fie legat la ochi și a solicitat să fie împușcat cu fața la pluton  rostind cuvintele: „Mor pentru țara mea”.

1 COMENTARIU

  1. E EMOȚIONANTĂ Istoria Vrancei și a Femeilor Vrancene, care au salvat mii de soldați in timpul Primului Război Mondial in ZONA de la Poarta Vrancei:Caliman-Vidra-Tichiris!
    Sunt vranceanca, mândră de originea mea ! Liceul, in curtea căruia se află acest monument , este peste drum de casa părintească: o familie cu șapte copii,” MAMĂ EROINA”, certificată de Ceaușescu si TATĂ ” INSUBORDONAT”, trimis la Canalul Dunărea-Marea Neagra , de către aceeași reprezentanți, pentru „sabotarea comunismului!”

    FELICITĂRI vecinului si colegului meu de liceu,Nelu Mateescu pentru inițiativă și ducerea acesteia la bun sfârșit!

    Nota:Am avut Șansa si Onoarea să am ca învățători pe Lucretia si Vasile Macovei, de asemenea vecinii nostri , de la care am învățat ca: „VRANCEANUL ESTE UN EROU NĂSCUT IN RAZBOAIELE MARELUI ȘTEFAN, CARE A CERUT AJUTORUL VRANCIOAIEI si FECIORILOR EI, SPRE A-I INVINGE PE TURCI” Francezii si-au păstrat calitățile incontestabile ( LA ACEA VREME) de: VITEJIE, DEMNITATE.SINCERITATE, CURAJ , DARZENIE, INTELIGENȚA, HĂRNICIE,CREATIVITATE , DORINȚA NEPOTOLITA DE ÎNVĂȚARE si PATRUNDERE a TAINELOR CUNOAȘTERII!

    ÎNVĂȚĂTORII MEI AU FOST , de asemenea, LUPTĂTORI!
    Am simțit nevoia sa-i menționez aici, respectându-le MEMORIA !

    P.S. Sunt „Rebelă” in lumea de peste ocean , purtând România și Familia în Suflet și Calitățile insuflate si formate de Istoria ,Educatia si Rădăcinile ancestrale, strămoșești in Profilul meu;Strabuni la care mă închin cu Evlavie ,Cinstindu-le MEMORIA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here