Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: „Copiii Jitiei și cântecele unirii!“

Elevii Școlii Gimnaziale Jitia au fost protagoniștii sărbătorii dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, organizată în incinta bisericii parohiale Jitia din Deal. Manifestarea „Copiii Jitiei și cântecele unirii!” s-a desfășurat sub forma unui montaj de imnuri și cântece patriotice, interpretate de corul de copii al școlii, sub îndrumarea profesorului de religie Gabriel Trestianu și a profesoarelor în învățământul primar Petruța Lalu și Nicoleta Buzoianu.

Conform datelor furnizate de profesorul Sorin Pantelimon, programul a fost deschis prin cuvântul preotului paroh George Drogeanu, care a salutat invitații, printre care protopopul Oscar Frunză, Melania Pătrășcanu, inspector școlar de religie, preoții de la parohiile învecinate și primarul Ion Păun. A urmat slujba parastasului eroilor români, care s-au jertfit, de-a lungul istoriei, pentru apărarea credinței creștin – ortodoxe, pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Profesorul de istorie Sorin Pantelimon a prezentat un material cu titlul „Biserica Ortodoxă și Marea Unire”. Profesorul Sorin Pantelimon a declarat: „Preoții, monahii, ieromonahii și episcopii ortodocși și greco-catolici din Transilvania au fost în fruntea luptelor pentru drepturile românilor aflați sub ocupația austro-ungară. Dacă marile puteri au reușit să dezbine românii din punct de vedere confesional pentru a-i stăpâni mai ușor, până la urmă spiritul a învins rațiunea și conducătorii ortodocșilor și greco-catolicilor au lucrat împreună în comitetele unioniste și au condus delegațiile românilor la Marea Adunare de la Alba Iulia. La un secol de la realizarea statului național unitar român, omagiem reprezentanții bisericilor ortodoxă și greco-catolică care au fost de aceiași parte a baricadei pentru afirmarea spiritualității românești”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?