Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Comisia propune ca Europa să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050

Comisia Europeană a adoptat miercuri o viziune strategică pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă şi neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 – O planetă curată pentru toţi, conform unui comunicat de presă făcut public pe site-ul său. Această strategie arată modul în care Europa poate deschide calea către neutralitatea din punctul de vedere al impactului asupra climei prin investiţii în soluţii tehnologice realiste, prin responsabilizarea cetăţenilor şi prin alinierea acţiunilor în domenii-cheie, cum ar fi politica industrială, finanţele sau cercetarea, asigurând, în acelaşi timp, echitatea socială pentru o tranziţie echitabilă. „Strategia noastră arată acum că, până în 2050, putem, în mod realist, face în aşa fel încât Europa să devină atât neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, cât şi prosperă, fără a lăsa în urmă niciun cetăţean european şi nicio regiune”, a declarat vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru uniunea energetică, Maros Sefkovic.

La rândul său, comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Canete, subliniază că ”este în interesul Europei să pună capăt cheltuielilor cu importurile de combustibili fosili şi să investească în îmbunătăţiri semnificative pentru viaţa de zi cu zi a tuturor europenilor”. ”UE îi va sprijini pe cei care vor fi afectaţi într-o măsură mai mare de această tranziţie, astfel încât toată lumea să fie pregătită să se adapteze la noile cerinţe ale unei economii neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei”. „Toate modurile de transport ar trebui să contribuie la decarbonizarea sistemului nostru de mobilitate. Obiectivul este de a atinge emisii nete egale cu zero până în 2050. Acest lucru necesită: o abordare sistemică, cu vehicule cu emisii scăzute şi cu emisii zero, cu o creştere puternică a capacităţii reţelei feroviare şi o organizare mult mai eficientă a sistemului de transport, bazată pe digitalizare; stimulente pentru schimbarea comportamentului; combustibili alternativi şi o infrastructură inteligentă; şi asumarea de angajamente la nivel mondial. Toate acestea bazate pe inovare şi investiţii”, a declarat şi comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc.

Viziunea Comisiei pentru un viitor neutru din punctul de vedere al impactului asupra climei, elaborată ca răspuns la solicitarea Consiliului European în martie 2018, înglobează aproape toate politicile UE şi respectă obiectivul Acordului de la Paris de a menţine creşterea temperaturii mult sub 2°C şi de a continua eforturile pentru menţinerea acesteia la nivelul de 1,5°C. Pentru UE, rolul de lider mondial în ceea ce priveşte neutralitatea din punctul de vedere al impactului asupra climei înseamnă realizarea acestui lucru până în 2050.

Potrivit Comisiei Europene, calea către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei ar necesita o acţiune comună în şapte domenii strategice: eficienţa energetică; utilizarea surselor regenerabile de energie; o mobilitate curată, sigură şi conectată; o industrie competitivă şi o economie circulară; infrastructură şi interconexiuni; bioeconomia şi mijloacele naturale de absorbţie a carbonului; captarea şi stocarea carbonului pentru a găsi soluţii pentru emisiile rămase.

Întregul articol pe https://bit.ly/2TW3TXM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?