Copil de 11 ani, înșelat prin metoda accidentul; trei bărbați trimiși în judecată

0
990

Trei bărbați, respectiv doi focșăneni și un gălățean, vor fi judecați la Judecătoria Focșani într-un dosar de înșelăciune prin metoda accidentul. În sarcina bărbatului din Galați, care acum este arestat în altă cauză, s-au reținut infracțiunile de introducere în mod ilicit de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive tip GPS, modem-uri, medii de stocare a datelor și alcool în penitenciar, dar și înșelăciune. În cazul unui bărbat din Focșani s-a reținut infracțiunea de complicitate la înșelăciune, iar cel de-al doilea focșănean va fi judecat pentru complicitate la infracțiunea de tentativă la înșelăciune.

Conform rechizitoriului, bărbatul din Galați, care are 36 de ani, la data de 21 februarie a.c. a apelat o persoană vătămată și s-a recomandat ca fiind polițist. I-a prezentat victimei o situație fictivă și a determinat-o pe aceasta să achite sumele de 10.000 euro și 600 lei pentru niște intervenții chirurgicale inventate. Banii au fost luați de la victimă de un alt inculpat. Același inculpat din Galați, în aceeași perioadă, a încercat să inducă în eroare mai multe persoane vătămate prezentându-se sub diferite calități și spunându-le victimelor că rude ale lor au fost implicate în accidente rutiere din care au rezultat victime, scopul afirmațiilor fiind acela de a obține bani de la acestea. Tot el, și tot în luna februarie a.c., ar fi introdus în Penitenciarul Focșani, în mod ilicit, un telefon mobil și mai multe cartele SIM, obiecte interzise la deținere în perimetrul închisorii.

Cel de-al doilea inculpat din Focșani, care nu este la prima abatere, fiind recidivist, va fi judecat pentru că la data de 21 februarie a.c., l-a ajutat pe primul inculpat să intre în posesia sumei de 10.000 euro și 600 lei, bani primiți ca urmare a inducerii în eroare a persoanei vărămate. Practic, inculpatul s-a deplasat în spatele unei clădiri din Focșani, s-a întâlnit cu victima și a primit de la aceasta sumele de bani amintite anterior.

Cel de-al treilea inculpat, tot din Focșani, va fi judecat doar pentru infracțiunea de complicitate la tentativă la înșelăciune. În cazul său anchetatorii au stabilit că la data de 10 iulie a.c., a mers la domiciliul unei persoane vătămate pentru a ridica suma de 2.000 lei, la solicitarea primului inculpat.

 

Prietenie încă din arest

Din ancheta polițiștilor de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Focșani, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, a rezultat că în perioada iulie-august 2017, bărbatul din Galați și unul dintre focșăneni au fost colegi de cameră în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Vrancea. Primul era arestat pentru înșelăciuni prin metoda accidentul, iar cel de-al doilea pentru trafic de droguri de mare risc. Între cei doi s-a legat o relație de  prietenie, pe care au continuat-o și după ce focșăneanul nu s-a mai aflat după gratii.

Gălățeanul, în timp ce se afla singur în camera de deținere, și-a confecționat un telefon mobil artizanal dintr-un MP3, pe care a început apoi să-l folosească. Astfel, la data de 21 februarie a.c., el a sunat pe telefonul fix o persoană vătămată și s-a recomandat ca fiind agent de poliție. Ulterior, inculpatul i-a spus victimei că fiul său a fost implicat într-un accident rutier grav și că a fost dus la un spital din București. Cei doi au continuat discuția pe telefonul mobil după ce inculpatul a obținut numărul de la victimă. I-a cerut acesteia să nu închidă, spunându-i totodată că în paralel discută și cu mediul în grija căruia se află fiul. Inculpatul a explicat că fiul persoanei vătămate are nevoie de o intervenție chirurgicală, intervenție care se face contra cost. Inculpatul a întrebat victima ce sumă de bani are în casă, iar aceasta a fost sinceră și i-a spus că dispune de suma de 10.000 euro și 600 lei.

După ce s-a asigurat că femeia a căzut în plasa lui, inculpatul i-a cerut acesteia să pună banii într-un plic pe care să scrie numele ei și al soțului și să meargă în fața unei clădiri din Focșani. Inculpatul a întrebat-o pe femeie cu ce este îmbrăcată pentru a o putea identifica. Pe tot drumul, victima a vorbit la telefon cu inculpatul, acesta spunându-i că se va întâlni cu un polițist „sub acoperire”. Polițistul „sub acoperire” nu era nimeni altul decât cel de-al doilea inculpat, cunoscut după gratii, cu care primul a luat legătura și l-a trimis să se întâlnească cu victima pentru a intra în posesia banilor proveniți din înșelăciune. După ce plicul a intrat în posesia celui de-al doilea inculpat, gălățeanul i-a cerut femeii să-și închidă telefonul mobil și să nu-l mai deschidă timp de 30 de minute, lucru pe care ea nu l-a făcut. La scurt timp, femeia și-a sunat soțul și așa a aflat că totul a fost o minciună, fiind apoi depusă plângere. Ea l-a recunoscut imediat pe cel căruia i-a dat banii, atunci când l-a văzut într-o poză. Din suma primită de la femeie, inculpatul aflat după gratii a primit 4.800 euro, iar diferența de 5.200 euro și 600 lei au rămas la cel de-al doilea inculpat.

După ce a comis infracțiunea, la câteva zile după, polițiștii focșăneni au fost anunțați de reprezentanții Penitenciarului Focșani despre faptul că asupra bărbatului din Galați s-a găsit un telefon mobil și cartele. În acea zi el fusese la instanță, iar când s-a întors în Penitenciar și a trebuit să treacă de detectorul de metale i s-a găsit telefonul. A spus că a găsit bunurile în mașina cu care a fost dus la instanță.

 

Copil de 11 ani înșelat, mama s-a împăcat cu inculpații

Gălățeanul nu s-a potolit și în luna iulie a.c. a început din nou să caute persoane credule, pe care să le stoarcă de bani prin inventarea unor povești triste. Din fericire, el nu a mai înșelat niciun adult, cu excepția unui copil de 11 ani.

Astfel, conform rechizitoriului, pe 10 iulie a.c., inculpatul a sunat pe fix o persoană. S-a recomandat ca fiind angajat al Spitalului Județean și i-a spus acesteia că fratele său a fost victima unui incendiu, cerându-i totodată persoanei vătămate să meargă la spital și să o lase acasă pe mama sa. Inculpatul i-a spus persoanei vătămate că fratele are nevoie de o operație și că este nevoie de o sumă de bani. Pentru că inculpatul nu părea credibil, persoana vătămată a luat legătura cu tatăl său pentru a se interesa de frate. Așa a aflat că acesta nu a pățit nimic și că este vorba de o escrocherie.

În aceeași zi, gălățeanul a mai sunat pe cineva și s-a recomandat ca fiind polițist local. I-a spus victimei că fiul ei, care se afla în Anglia, a avut un accident în sensul că a avut loc un cutremur și a căzut un perete peste el. Sub pretextul că va fi sunat de altcineva, inculpatul a imitat o voce de femeie, spunând că este de la Ambasada României în Anglia. I-a spus persoanei vătămate că fiul dorește să vină în țară pentru a fi operat, dar că pentru asta este nevoie de bani, respectiv de suma de 5.000 euro. Persoana vătămată a precizat că nu are în cont decât 2.800 euro, sumă pe care o va scoate. Urma ca așa-zisul polițist local să meargă să ia banii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece persoana vătămată și-a sunat fiul și a aflat că acesta este bine.

Tot atunci, inculpatul a mai luat legătura cu o persoană de la care a aflat că are o soră. Astfel, sub pretxtul că este lucrător de poliție, inculpatul i-a spus victimei că a fost informat de colegii săi de la Iași despre faptul că sora a avut un accident și că are picioarele și coloana fracturate. L-a întrebat pe bărbat dacă este dispus să o ajute cu bani. Pentru a fi credibil, i-a cerut victimei să se întâlnească în fața Poliției Focșani pentru a da o declarație că este de acord să contribuie cu bani la operație și să dea totodată și suma de bani cerută. Nu a avut succes nici de această dată, pentru că victima nu i-a acceptat propunerea.

În continuare, bărbatul aflat după gratii a mai sunat o femeie. I-a spus acesteia că este polițist și că fiica sa a avut un accident grav și că se află la spital. În timpul aceleiași discuții, el și-a schimbat vocea și dându-se drept medic, i-a spus victimei că fiica sa va fi trimisă la București pentru că este în stare gravă. Totodată, femeii i s-au cerut bani pentru nevoile medicale ale fiicei, fiind vorba de suma de 7.000 euro. Victima a spus că are doar 2.000 lei, adică banii din pensie, pe care a fost dispusă să-i dea. Astfel, inculpatul i-a spus că cineva va veni acasă la ea pentru a-i da banii. După discuția cu persoana vătămată, gălățeanul a luat legătura cu cel de-al treilea inculpat și l-a trimis la locuința femeii pentru a ridica banii. În momentul în care cel de-al treilea inculpat din dosar a ajuns la locuința femeii, aceasta s-a răzgândit și a refuzat să-i mai dea banii. După această întâmplare, femeia și-a sunat fiica și a aflat că este bine.

Ultima încercare, care a reușit, a fost tot la data de 10 iulie a.c. Atunci, el a sunat pe un telefon fix și s-a recomandat ca fiind reprezentantul unei firme de telefonie. A aflat că discută cu un copil de 11 ani și i-a spus acestuia că mama lui a câștigat un telefon mobil și un laptop în valoare de 7.000 lei. Inculpatul i-a spus copilului că este nevoie de plata unei taxe, dar și că a discutat cu mama sa, iar aceasta este de acord cu plata taxei. Astfel, copilul a găsit în casă suma de 515 euro. Inculpatul i-a spus că suma nu acoperă valoarea taxei și l-a sfătuit să caute și niște bijuterii din aur. După ce i-a cerut adresa copilului, inculpatul din Galați a luat legătura cu cel de-al treilea inculpat din dosar și l-a trimis acasă la copil.

Între timp, minorul a găsit caseta de bijuterii a mamei, pe care le-a pus într-o sacoșă împreună cu banii. La următoarea discuție avută cu copilul, inculpatul i-a cerut acestuia să arunce sacoșa pe geamul de la balcon, care a fost luată de complice. Prejudiciul a fost de 8.000 lei. Între timp, a ajuns acasă și mama copilului, care a aflat tot ceea ce s-a întâmplat. Inculpatul aflat după gratii i-a spus celui pe care l-a trimis să ia bunurile și banii să oprească el jumătate din sumă și din bijuterii, iar cu restul sumei să îi achite niște datorii. Pe parcursul urmăririi penale, cei doi inculpați s-au împăcat cu persoana vătămată, motiv pentru care ei nu vor mai fi judecați și pentru această faptă.

În prezent, unul dintre inculpați este arestat, altul a fost trimis în judecată în stare de libertate, iar cel de-al treilea este arestat în lipsă, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani au dispus și disjungerea cauzei față de autori necunoscuți, pentru abuz în serviciu și introducere în mod ilicit de telefoane și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive tip GPS, modem, internet și alcool în penitenciar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here