Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: “Nouă ne pasă – 100 împotriva violenței!”, o acțiune a IPJ Vrancea în Crângul Petrești

Ziua de  25 noiembrie a fost stabilită ca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Astfel, în fiecare an, ziua este marcată în toată lumea. Violența împotriva femeilor reprezintă o problemă reală, o problemă stringentă în România și în lume. Este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume, prin violență fiind încălcat  principiul fundamental, acela al egalității dintre femei și bărbați. Este o realitate dureroasă, este realitatea femeilor din toată lumea.

Ce se dorește cu aceste manifestări? Condamnarea oricărui act și formă de violență îndreptate asupra femeilor. Supunând atenției publice gravitatea acestor fapte,  conștientizând existența reală a violenței atât în mediul urban, dar cu preponderență în mediul rural, se dorește reglementarea normelor legale care să facă din abuzul și violența asupra femeii o amintire, o amintire urâtă a umanității.

La Focșani a fost organizată duminică, în Crângul Petrești, acțiunea

“Nouă ne pasă – 100 împotriva violenței!”. Organizator a fost Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, coordonator comisar Monica Manolache, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Vrancea. Deși vremea nu a fost prietena evenimentului, la manifestare s-au strâns nu mai puțin de 200 de persoane.

„Scopul campaniei a vizat creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie. (…)

Astfel, alături de polițiști, peste 200 de persoane, femei, bărbați (diferite profesii) dar și copii, au atras atenția asupra faptului că violenţa este prezentă peste tot, în toate domeniile vieţii individuale şi sociale, fie că vorbim de violenţă verbală, comportamentală sau fizică. În semn de protest, cei prezenți au format simbolic un ”lanț uman împotriva violenței”, cu scopul de a transmite mesajul ”NOUĂ NE PASĂ” – de suferința victimelor și dorim să le determinăm să ia atitudine pentru a se adresa instituțiilor care le pot oferi sprijin. Pentru a arăta ce gândesc, doamnele și domnișoarele prezente la activitate au adus mesaje sugestive pentru a transmite mesajul “Stop violenței”. Pentru a susține mesajele prezentate, cei care au făcut parte din ”lanțul împotriva violenței” au primit bomboane cu mesaje preventive ”Spune nu violenței! Viața poate fi dulce!” dar și diplome. Totodată, în cadrul activității a fost ținut un moment de reculegere pentru femeile care au decedat din cauza violenței“, se arată într-un comunicat al IPJ Vrancea.

Ce trebuie să știe victimele? Iată recomandările comisarului Monica Manolache:

– Să se prezinte imediat la poliție pentru a depune plângere;

– Să scoată un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresiune, certificat care va face diferența juridică a faptei;

– Să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în cazul în care sunt copii care au asistat la violențe sau au fost victimele violențelor;

– Să nu-și retragă plângerea. Agresorul nu va fi pedepsit după retragerea plângerii.

 

Ne recomandă, de asemenea, următoarele:

Evitați certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relații extraconjugale sau neonorarea obligațiilor de întreținere; în aplanarea unor astfel de conflicte acționați cu tact și răbdare, neținând cont de emotivitatea firească ce se se instituie în astfel de cazuri. Dacă soțul sau alt membru de familie este nervos, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau are tendința de agresivitate, feriți-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.

Nu lăsați rudele soției sau ale soțului să se amestece în discuție, deoarece acestea pot fi părtinitoare. Nu uitați că metoda de împăcare este bună, dacă ea contribuie la aplanarea conflictului; de obicei părțile simt nevoia unui judecător care să le dea dreptate.

Nu uitați să vă gândiți la copii, sprijinul de care aceștia au nevoie; mândria de părinte poate constitui cheia împăcări.

Felicitări doamnei comisar Monica Manolache pentru organizare, pentru coordonare pentru tot efortul depus pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Este o muncă dificilă, implică multe eforturi și perseverență din partea tuturor. Însă cu oameni asemenea comisarului Monica Manolache, schimbarea are loc. Felicitări tuturor pentru implicare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?