Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de vânzare (IV)

Așa cum am detaliat în articolul trecut, ambele părți din contractul de vânzare cumpărare au o serie de obligații pe care trebuie să le aducă la îndeplinire. Astăzi vom discuta despre obligaţiile vânzătorului de predare a bunului vândut și despre garanția contra evicțiunii. Predarea bunului vândut presupune că bunul este pus la dispoziţia cumpărătorului, împreună cu tot ceea ce este necesar, după împrejurări, pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei, cu toate accesoriile sale (de exemplu vânzarea unui autoturism împreună cu cheile sale), precum și împreună cu titlurile şi documentele privitoare la proprietatea sau folosinţa bunului.

Bunul vândut va fi predat în starea în care se afla în momentul încheierii contractului, cumpărătorul având îndatorirea să verifice starea bunului imediat ce i-a fost predat de vânzator și să îl informeze imediat pe acesta din urmă dacă observă că bunul are vicii aparente.

Dacă nu s-a convenit altfel, fructele bunului vândut se cuvin cumpărătorului din ziua în care acesta din urmă a dobândit proprietatea (de exemplu recolta unui teren agricol vândut). Predarea bunului vândut se poate face fie îndată ce preţul acestuia este achitat, fie după trecerea unui termen, dacă predarea nu poate fi făcută datorită unor împrejurări cunoscute cumpărătorului la momentul vânzării. O altă obligație care revine vânzătorului este aceea de a-l garanta pe cumpărător împotriva evicţiunii (pierderea posesiunii sau a dreptului de proprietate asupra bunului ca urmare a exercitării de către altă persoană a dreptului său asupra aceluiași bun) care l-ar împiedica total sau parţial în stăpânirea netulburată a bunului vândut.

Garanţia este datorată împotriva evicţiunii ce rezultă din pretenţiile unui terţ numai dacă acestea sunt întemeiate pe un drept născut anterior datei vânzării şi care nu a fost adus la cunoştinţa cumpărătorului până la acea dată. În situația în care apare o astfel de situație, cumpărătorul poate cere desființarea retroactivă a vânzării dacă a pierdut posesia sau proprietatea pentru întregul bun sau pentru o parte a acestuia îndeajuns de însemnată încât, dacă ar fi cunoscut acea situație, el nu ar mai fi încheiat contractul. În această situație, vânzătorul este ţinut să înapoieze tot preţul.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?