„Lumea se schimbă. Dar noi?” a fost întrebarea cheie pusă pe parcursul „Săptămânii Educației Globale”, activitate derulată de Elevii de la CSEI ,,Elena Doamna” Focșani. Activităţile organizate de cadrele didactice împreună cu elevi, părinţi şi colaboratori ai şcolii au dat o dimensiune europeană educaţiei, antrenându-i pe cei prezenți în universul educaţiei pentru dezvoltare, educaţia privind drepturile omului, educaţia interculturală, cea pentru pace şi soluţionarea conflictelor. Temele precum ,,Rolul nostru ca cetăţeni ai acestei lumi”, ,,Respect pentru diversitatea şi comunicarea interculturală”, ,,Efectele problemelor majore care afectează lumea” au stârnit interes şi au fost dezbătute pe parcursul acestei activități.
Conform datelor furnizate de profesorul George Lefter, profesorii-educatori, împreună cu voluntarii din cadrul proiectului Erasmus ,,SMILE TO YOU” au ajutat elevii de la clasele I-X să înţeleagă noţiunea de toleranţă, cum să facă faţă la schimbările rapide din societate sau cum să colaboreze în cadrul echipei. Profesorii psihopedagogi au explicat elevilor ce înseamnă alimentaţia sănătoasă/ nesănătoasă şi cum să evite risipa de alimente, în cadrul unei mese rotunde intitulate ,,Hrana noastră depinde de noi”, activitate care s-a încheiat într-o notă veselă: toate alimentele declarate sănătoase au fost consumate de copii.
Cei mai mici elevi ai centrului, de la clasele III-IV, au fost iniţiaţi în tainele menţinerii unei stări optime de sănătate, prin respectarea regulilor de igienă personală, făcându-şi aliaţi în lupta împotriva microbilor apa, săpunul şi practicarea sportului. Comisia metodică Limbă şi Comunicare a invitat elevii la o activitate la biblioteca şcolii, unde au vizionat filmul ,,Pentru diversitate”, după care au moderat o dezbatere despre egalitate și acceptarea diversităţii. La final, au completat un chestionar despre cunoaşterea de sine şi cât de bine îi cunoaştem pe cei din jur. Elevii de la liceu s-au întâlnit în cadrul unei sesiuni de comunicări pe teme care au vizat egalitatea, dreptatea, toleranţa, respectul. „Toate activităţile organizate în Săptămâna Educaţiei Globale au fost orientate pentru a identifica oportunităţi în vederea promovării unei lumi mai bune, mai tolerante, prin schimbarea mentalităţilor şi atitudinilor care să pornească din noi, pentru că doar aşa putem face din lumea în care trăim un loc echitabil şi durabil!“, a declarat profesorul George Lefter, consilier educativ.