Consiliul Județean Vrancea are în derulare 29 de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții Locale, etapa a II-a, – PNDL 2, în valoare de aproximativ 240 de milioane de lei (53.243.262 euro). Stadiul proiectelor a fost prezentat în cadrul ședinței de joi a Consiliului Județean. Este vorba de investiții în infrastructura rutieră, respectiv reabilitare și modernizare de drumuri, construcția și reabilitarea unor poduri. Consiliul Județean Vrancea este una dintre administrațiile cu cele mai multe proiecte de investiții derulate din România. Într-un clasament național privind accesarea proiectelor finanțate prin PNDL, atât după sumele alocate cât și după numărul de proiecte accesate, Consiliul Județean Vrancea ocupă locul II la nivel național.
Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că unele dintre proiecte deja au fost finalizate, altele sunt în curs de finalizare, iar unele sunt în faza de licitație, date fiind termenele stricte stabilite de lege și care nu pot fi încălcate. ,,Din cele 29 de investiții finanțate prin PNDL 2, pentru care Consiliul Județean are contracte de finanțare semnate cu Ministerul Dezvoltării în valoare de aproximativ 240 milioane de lei, 2 obiective au fost recepționate, unul este pregătit pentru recepție în perioada următoare, 11 se află în stadiul de proiectare sau execuție de lucrări, iar alte 16 obiective de investiții sunt în diverse stadii de achiziție publică. Nu pot să spun că promovarea acestor obiective de investiții depinde de colegii noștri, ci pot spune că depinde de legislația în vigoare care obligă la respectarea unor termene stricte și de la care nu ne putem abate”, a afirmat Romeo Iordache.
Acesta a dat ca exemplu proiectul de investiții „Modernizare DJ 205J, intersecție DJ 204E (Panciu) – intersecție DJ 205H (Movilița), km 0+000 – 7+270, L=7.27 km, comuna Movilița, Județul Vrancea”. Drumul DJ 205 J are o lungime de 7,2 kilometri, a fost semnat contractul de execuție și proiectare. În acest moment s-a predat proiectarea iar antrepenorul general a fost notificat să prezinte toate utilajele pentru începerea lucrărilor, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi dat imediat ce vremea o va permite, după cum a precizat Romeo Iordache. Lucrările vor fi executate de societatea Tancrad SRL Galați, care a fost desemnat câștigător în SEAP. Valoarea totală a contractului este de 12.293.985 lei cu TVA inclus. Termenul de execuție a lucrărilor este de 47 de luni, iar durata garanției este de 72 de luni. Romeo Iordache a mai precizat că, la nivelul județului Vrancea, valoarea totală a investițiilor derulate prin PNDL 2 este de 793, 5 milioane pentru 185 de investiții în infrastructura locală.
Patru drumuri reabilitate prin POR, în valoare totală de 185 de milioane de lei
Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean a mai reamintit că administrația județeană are în derulare patru proiecte mari de investiții derulate prin Programul Național Operațional (POR). Este vorba de reabilitarea următoarelor drumuri: „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tâmboieşti- Bordeşti cu conectivitate directa la reţeaua TEN –T“, în valoare de 41.849.716 lei fără TVA ; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vârteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directa la reţeaua TEN –T“, în valoare de 35.008.708 lei fără TVA; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbrăveni – Gugești – Popeşti – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bontești – Dălhăuti -Faraoanele- Rimniceanca-Beciu-Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“, în valoare de 81.434.919 lei fără TVA; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti cu conectivitate directa la reţeaua TEN–T“-în valoare de 26.474.967,37 lei. ,,Pentru proiectele finanțate prin POR, respectiv 4 drumuri județene, două dintre ele, respectiv 205B și 205 C au contracte de proiectare și execuție, lucrări semnate și urmează ca antreprenorii generali să predea aceste proiecte în luna decembrie, iar în februarie 2019, dacă vremea va fi bună, vor începe lucrările. Pentru celelalte două proiecte, respectiv DJ 205 R și 202 E, urmerază să fie atribuite săptămâna viitoare”, a precizat directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache.
Acesta a arătat că în situațiile în care lucrările nu sunt finalizate anul acesta nicio autoritate locală sau județeană nu pierde banii, deoarece programul se derulează pînă în anul 2020.
„Abuzul în serviciu, folosit de DNA și parchete împotriva funcționarilor publici”
La rândul său, președintele Marian Oprișan, a declarat că liberalii din Consiliul Județean Vrancea trebuiau să îl felicite pentru proiectele derulate și nu să le critice sau să se opună investițiilor în infrastructură. ,,Voiam ca liberalii să mă fi felicitat pentru că Vrancea are a doua sumă din România pe PNDL la nivelul tuturor localităților din județ, inclusiv cele gestionate de colegii primari de la PNL. Este vorba de 793 milioane de lei noi, din care numai Consiliul Județean are investiții în valoare de 239 milioane lei. Banii aceștia nu se pierd, sunt alocați și pot fi cheltuiți până în anul 2020. Vreau să aveți convingerea că la ce m-am angajat în anul 2016 la predarea mandatului în iunie 2020, toate lucrările vor fi executate și banii cheltuiți”, a precizat Marian Oprișan.
Șeful administrației județene le-a cerut funcționarilor din Consiliul Județean să mărească gradul de profesionalizare și de curaj, precizând că „așa zisa infracțiune, de sorginte sovietică”, respectiv abuzul în serviciu, încă mai este folosită de DNA și parchete împotriva funcționarilor publici. ,,Atmosfera din România încă nu ne permite să facem investiții chiar și respectând litera legii, din cauza celebrei așa zise infracțiuni prevăzute în Codul Penal, abuzul în serviciu, și care a fost folosită și încă mai este folosită împotriva funcționarilor publici din România într-un mod iresponsabil de către DNA și parchete. Sper ca după toate modificările aduse să avem un cadru legislativ care să nu mai permită comiterea de abuzuri împotriva funcționarilor publici”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.