Un mozaic cipriot datând din secolul al VI-lea şi furat în urmă cu peste 40 de ani a fost expus miercuri la Muzeul bizantin din Nicosia la câteva zile după ce a fost readus pe insula mediteraneană, relatează AFP. Cu o vechime de peste 1.600 de ani, acest mozaic care îl reprezintă pe Sfântul Marcu, provine din biserica Panagia Kanakaria, în nord-estul Ciprului, de unde a fost furat la o zi de la invazia turcă, în 1974.
Adus de trei zile în Cipru, mozaicul este expus la Muzeul bizantin din Nicosia, alături de un mozaic în care este înfăţişat Sfântul Andrei, de asemenea, repatriat în Cipru în acest an, a declarat Ioannis Eliades, director al muzeului. ”Acesta este visul tuturor ciprioţilor şi grecilor de a-şi vedea moştenirea înapoi acasă”, a afirmat Skardasi Elpis, profesor pensionar care a venit la Atena pentru a vizita muzeul. „Aceasta este o descoperire excepţionala şi rară”, a spus el. Cu o valoare estimată între cinci până la 10 milioane de euro, mozaicul cu Sfântul Marcu a fost găsit de către olandezul Arthur Brand, supranumit ”Indiana Jones al lumii artei”, după cercetări care au durat doi ani în Europa.
Mozaicul a aparţinut unei familii britanice, care l-a cumpărat cu bună-credinţă în urmă cu peste 40 de ani, a dat asigurări acest expert în artă, cunoscut pentru investigaţiile sale. „Suntem fericiţi că a reuşit să găsească locul în care fusese ascuns”, a spus Eliades. „Mulţumim familiei care a returnat mozaicul, fără a cere bani, ceea ce ar fi complicat lucrurile fiind necesare proceduri legale care ar fi durat ani de zile”, a menţionat el.
Muzeul bizantin intenţionează să restaureze celor două mozaicuri şi apoi să le restituie până în mai 2019 bisericii de unde au fost furate. Mozaicul cu Sfântul Marcu a fost ”smuls violent şi furat din biserică între 1977 şi 1979 de către tâlharul şi traficantul turc Aydin Dikmen”, ca şi alte mozaicuri, potrivit Departamentului cipriot al antichităţilor.