Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” organizează un eveniment special, astăzi, pentru a-l omagia pe ctitorul edificiului cultural, maiorul în rezervă Gheorghe Pastia. La ora 12,30 la Teatru va avea loc o slujbă de pomenire a celui care a fost maiorul în rezervă Gheorghe Pastia. După evenimentul de la Teatru, va avea loc și o ceremonie la monumentul funerar din Cimitirul Sudic. Alegerea zilei de astăzi nu a fost întâmplătoare, în urmă cu 105 ani având loc inaugurarea Teatrului. La 22 noiembrie 1913, la Teatrul din Focșani avea loc primul spectacol pe scena din Focșani, cu piesa Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Național din Iași, aflată sub conducerea lui Mihail Sadoveanu. Tot anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui care a fost maiorul în rezervă Gheorghe Pastia. Nu este pentru prima dată când conducerea Teatrului Municipal organizează evenimente speciale prin care aduce un omagiu memoriei fondatorului Teatrului Municipal și Ateneului Popular din Focșani.
Construcția teatrului a fost realizată la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia, care a donat 570.000 de lei pentru executarea lucrărilor de construcție și de amenajare interioară, terenul fiind pus la dispozitie gratuit de municipalitatea orașului Focșani. Condiția principală cu care maiorul Pastia a realizat donația a fost ca teatrul să poarte veșnic inscripția Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”. Lucrările pentru construcția clădirii au început în anul 1909, piatra fundamentală fiind pusă la 11 septembrie 1909. Ulterior, a fost ridicat Ateneul Popular din municipiu, cu obiectivul ca din veniturile obținute să fie susținută activitatea Teatrului focșănean. De asemenea, maiorul în rezervă Gheorghe Pastia și-a donat averea, adică Bonuri de stat și acțiuni la diferite societăți românești, pentru „întreținerea, mărirea și înfrumusețarea teatrului”.
Un moment trist din istoria Teatrului a fost venirea comunismului iar numele instituției a fost schimbat în Teatrul Gh. Dimitrov, după numele unui comunist bulgar. Ulterior, în 1986, clădirea teatrului a fost grav afectată de cutremur, care a adus-o în stare de nefuncționare. Din acel moment, timp de 18 ani, pentru că nu s-au alocat fonduri pentru reabilitare, luminile la Teatru au rămas stinse. Teatrul a fost redeschis în 2004. La inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Teatrul a intrat într-un program prioritar de reabilitare, cu fonduri de la bugetul de stat. Au fost alocate circa 70 de miliarde de lei vechi iar Teatrul a fost redeschis la 24 ianuarie 2004.