Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Firmele pot solicita, până pe 23 noiembrie, școlarizarea elevilor în învățământul dual și profesional pentru anul școlar 2019-2020

Operatorii economici pot solicita până pe 23 noiembrie şcolarizarea elevilor în învăţământul dual şi profesional pentru anul şcolar 2019-2020. Solicitările se fac la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), dacă vorbim de cele pentru învățământul profesional, iar în cazul învățământului dual se completează şi se transmit până la data de 23 noiembrie la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), pe adresa de mail vet@tvet.ro.

Despre învățământul dual s-a discutat și la cercul pedagogic al profesorilor care predau discipline tehnice. Potrivit informațiilor furnizate de profesoara Mihaela Fiștoc, inspector școlar de specialitate, în urma acţiunilor de informare organizate la nivelul județului, operatorii economici au fost invitaţi din nou să se implice în parteneriatele cu unităţile de învăţământ profesional şi tehnic pentru furnizarea stagiilor de pregătire practică pentru învăţământul dual şi învăţământul profesional.

Învățământul profesional reprezintă un traseu de formare profesională inițială care se organizează pentru calificări profesionale, nivel 3, conform Cadrului Naţional al Calificărilor, stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale în conformitate cu Registrul Național al Calificărilor, în funcție de nevoile pieței muncii, identificate prin documente strategice de planificare a ofertei de formare regionale, județene și locale sau la solicitarea directă a operatorilor economici.

Învățământul dual pentru nivelul 3 de calificare reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional, organizat la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori ai absolvenţilor, asigurând oportunități sporite de educație și formare profesională de calitate, în relație cu un potențial loc de muncă.

Precizăm că CNDIPT a reglementat organizarea şi funcţionarea învăţământului dual, astfel că operatorii economici se pot implica mai mult în formarea profesională a elevilor, începând cu selecţia acestora, furnizarea de stagii de pregătire practică în acord cu curriculumul naţional, dar şi cu cel în dezvoltare locală, construit de către operatori în parteneriat cu unităţile de învăţământ partenere, ajungând la o implicare directă în evaluarea curentă şi finală a elevilor.

 

Calendarul admiterii

Trebuie cunoscut faptul că a fost emis OMEN nr. 5031/2018 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2019-2020. Astfel, admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2019-2020 se desfășoară în conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul profesional de stat, aprobată prin Ordinul ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5068/2016,  cu respectarea Calendarului admiterii în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2019-2020.

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 pentru anul școlar 2019-2020 se desfășoară în conformitate cu Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului național al calificărilor, prevăzută în Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului educației naționale  nr. 3556/2017, cu modificările ulterioare, cu respectarea Calendarului admiterii în învățământul dual de stat pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului național al calificărilor pentru anul școlar 2019-2020.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, care s-au retras, au întrerupt studiile, au fost declarați repetenți sau doresc să se transfere de la învățământul profesional la învățământul liceal sau, în cadrul aceluiași tip de învățământ, de la o filieră/ domeniu de pregătire/ specializare/ calificare profesională la alta, nu participă la procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019-2020. Pentru continuarea studiilor de către acești absolvenți se aplică prevederile Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Totodată, reamintim că la nivelul județului Vrancea nu există nici o clasă de învățământ dual în anul școlar 2017-2018, deși IȘJ, precum și o societate privată, au derulat o campanie pentru atragerea elevilor și către această formă de învățământ. De asemenea, în învățământul de stat profesional au rămas câteva sute de locuri neocupate.

Mai multe informații despre calendarul admiterii AICI!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?