Într-o frumoasă zi de toamnă, într-un peisaj feeric, multicolor, pe 11 noiembrie 2018, s-a desfăşurat la Poiana Dealul Lung, din Comuna Gura Caliţei, Judeţul Vrancea, o inedită lecţie de istorie, la care au participat locuitori din satele limitrofe, Plopu, Raşca, Cocoşari, Poieni şi Dealul Lung. Datoria faţă de izvor a fiecăruia dintre noi este datoria faţă de locul în care ne-am născut. Cred că cel mai mare păcat al omului este să uite de unde se trage, de unde a plecat. Consider că fiecare vine dintr-un trecut care este viu în el şi care cuprinde seminţele unui viitor, gata să încolţească. Nicolae Iorga spunea că fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi-ţi trebuie un gram de iubire ca s-o înţelegi. Poveştile fascinante despre locul pe care-l evocăm astăzi, le-am auzit în copilărie de la bunicii mei, ai căror bunici au locuit în Cătunul Dealul Lung.
„Pretextul” întâlnirii l-a constituit ridicarea unui monument – simbol, care să marcheze locul unde a funcţionat timp de două secole (XVII- XIX) un locaş de cult, rămas în conştiinţa oamenilor sub numele de „Bisericuţa”. Evenimentul organizat s-a dorit a fi un act de recunoştinţă şi respect faţă de strămoşi, care au aşezat fiecare în generaţia lui, o cărămidă la temelia vieţii continue, în acest spaţiu geografic delungean. Concretizarea acestui vis reprezintă împlinirea unei datorii morale faţă de consătenii mei, trecuţi, prezenţi şi viitori. Iniţiativa ridicării acestui monument – simbol a aparţinut unui grup de entuziaşti, format din preoţii Crihan Gheorghiţă, Avram Valeriu şi Avram Nicolae, la care s-au adăugat plopenii Valerică Tomulescu, Grigore Gr. Serea, Mituţă V. Gheorghiţă şi Ţandără I. Nicolae.
Prin generozitatea familiei Vizitiu Gheorghe şi Zoica s-a procurat crucea, iar prin eforturile unui grup de tineri (Ţandără I. Nicolae, Gârboiu A. Adrian, Moroiu I. Viorel, Răduţă F. Marian, Serea Gr. Săndel, Nichiţelea A. Vasile, Moise C. George) s-au adus materialele necesare ridicării postamentului pe care s-a aşezat crucea. Menţionez că între Satul Plopu şi locul ridicării monumentului sunt aproximativ şase Km, drumul de acces aflându-se situat pe creasta unui deal împădurit, cu multe obstacole pentru vehiculele care se deplasează pe acest itinerar.
Ceremonia de sfinţire a monumentului a început la orele 13, cu participarea a patru preoţi : Crihan Gheorghiţă, paroh la Dealul Lung, Avram N. Valeriu, paroh la Lacul Baban, Avram V. Nicolae, paroh la Lacul Baban şi Popescu Emil, paroh la Dumbrăveni, ajutaţi de cântăreţii bisericeşti Gârboiu I. Victor, Velica C. Ştefan şi Costache Georgel. După ceremonia de sfinţire s-a oficiat un parastas, pentru pomenirea strămoşilor care îşi dorm somnul de veci în cimitirul aflat în apropierea fostului locaş de cult, numit „Bisericuţa”. A luat apoi cuvântul preotul Gheorghiţă Crihan, care după ce a mulţumit enoriaşilor care l-au ajutat în organizarea acestei manifestări comemorative (Serea C. Biţa, Maricica T. Olaru, Lotru Rodica, Cojocaru Tudoriţa, Titi Săraru, Onea I. Ionel), a vorbit de rolul bisericii de la Poiana Dealul Lung în asigurarea continuităţii locuitorilor în această vatră strămoşească.
„Bisericuţa” a fost demolată în anul 1847, componentele sale fiind aduse în Satul Plopu de către familiile Popa, Moroiu şi Serea, unde au ridicat o nouă biserică. Preotul a subliniat ataşamentul enoriaşilor parohiali faţă de rădăcinile strămoşeşti, fapt confirmat de prezenţa unui număr mare de locuitori la ceremonia de sfinţire, care a avut loc la cota 472 m, a locului cunoscut sub numele de Poiana Dealul Lung. Printre enoriaşii participanţi a amintit pe Chirilă St. Ileana, de 86 de ani, Niţă A. Lotru, Grigore Gr. Serea, Moldoveanu Tuţa, Toderici T. Maricica, Mituţă Gheorghiţă, Niculina N. Răduţă, Aurel T. Gârboiu, Gârboiu M. Gigel, Epure C. Ion, Ţandără I. Nicolae, Gârboiu A. Adrian, Moroiu I. Viorel, Serea Gr. Săndel, Nichiţelea A. Vasile, Fănică Buharu, Cocioabă Ionel, Topăloagă Gheorghe, Băruş Iulian, Moise C. George etc.
Preotul Crihan a mulţumit, de asemenea, invitaţilor care au fost prezenţi: învăţătoarea Avram D. Elena, învăţătoarea Iordăchescu Georgica, profesorul Mihai Momanu, Nicu I. Ţandără, Nicu I. Pupăză, Şerbănoiu D. Ionel, Iordăchescu Mitică şi Valica Gheorghiţă.
A vorbit apoi profesorul Valerică Tomulescu, care a prezentat câteva repere geografice şi istorice ale toponimului Dealul Lung, arătând că satul de aici s-a ridicat pe locul unei foste aşezări dacice preromane, aşa cum menţionează într-o notă monografică din 1939, fostul primar al Comunei Dealul Lung, Ion N. Chirilă, născut în Satul Plopu. Platoul pe care s-a desfăşurat ceremonia din 11 noiembrie 2018, are forma unei acropole, cu aşezare strategică, înconjurată de pădure, care domină zona deluroasă din apropiere, asigurând sute de ani, hrană şi adăpost locuitorilor care s-au nevoit pe aceste meleaguri, refuzând cu obstinaţie multă vreme, să se mute într-un loc mai prietenos, aşa cum s-a întâmplat la jumătatea secolului al XIX- lea.
Biserica, instituţia care ne ridică scara la cer şi dragostea de locurile natale, au fost stâlpii care au susţinut moralul strămoşilor noştri, în momentele de grele încercări prin care au trecut de-a lungul istoriei. Activitatea organizată la Poiana Dealul Lung s-a încheiat cu o agapă, prilej cu care mulţi consăteni au depănat amintiri legate de trecutul Cătunului Dealul Lung sau de participarea acestora la activităţile economice (cositul fânului, creşterea oilor, lojnitul prunelor, tăiatul lemnelor etc.), desfăşurate în zonă. Întâmplarea de la Poiana Dealul Lung a fost o excelentă lecţie de patriotism local autentic, care confirmă faptul că viitorul ce va deveni trecut va depinde de cei care vor fi prezenţi. Într-o interpretare mai puţin didactică, istoria locală trebuie să rămână făclia trecutului în mâna prezentului, pentru a lumina viitorul. Într-o lume în care se fabrică „idoli” şi în care unii se numesc „fani”, avem nevoie de astfel de oameni şi de iniţiative, care să reprezinte o pildă de urmat pentru toţi cei care doresc progresul comunităţii, în plan local sau naţional.
Profesor Valerică Tomulescu
Foarte emotionant.Asemenea manifestari ar trebui sa aiba loc in toate catunele din judet.