Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Șapte mii hectare de teren agricol, CALAMITATE DE SECETĂ în Vrancea

Circa șapte mii hectare de teren agricol sunt calamitate de seceta din ultimele luni, arată primele estimări ale inspectorilor Direcției Agricole Vrancea. Evaluarea pagubelor produse de secetă este în derulare, până acum fiind realizate verificări în 19 localități din județ. Au fost afectate culturi de rapiță, orz, grâu sau zone de interes ecologic din suprafețele agricole. Directorul Direcției Agricole, Ticu Costandache, a arătat că sunt suprafețe agricole unde culturile semănate de fermieri nu au răsărit deloc din cauza lipsei precipitațiilor. În general, procentul de răsărire este de 10-30 la sută pentru suprafețele calamitate.

Pagubele produse de secetă le creează probleme fermierilor care riscă să piardă și subvențiile acordate prin APIA dacă nu întocmesc documente care să arată că suprafața agricolă este calamitată. Prin cererile depuse la APIA, fermierii s-au angajat să lucreze suprafețele agricole cu anumite culturi iar dacă plantele nu răsar, atunci vor trebui să restituie banii primiți.

Reamintim că, la nivelul județului, conducerea Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Vrancea le-a solicitat fermierilor să ceară primăriilor evaluarea pagubelor produse de secetă în această toamnă pentru ca autoritățile centrale să poată demara acțiunile pentru despăgubiri. Schemele de ajutoare pentru repararea pagubelor provocate de calamități naturale pot fi acordate de autoritățile europene dacă sunt întreunite două condiții, respectiv autoritatea națională a recunoscut în mod oficial fenomenul meteorologic ca fiind o calamitate naturală și există o legătură de cauzalitate directă între calamitatea naturală și pagubele suferite de fermier, indiferent de forma sa de organizare, fie persoană fizică sau persoană juridică. „Solicităm tuturor producătorilor agricoli din județ să se prezinte la sediul primăriei și să solicite în scris Primarului să convoace, în regim de urgență, comisia pentru constatarea și evaluarea pagubelor cauzate fiecărui producător agricol de seceta înregistrată în toamna anului 2018, începând cu luna septembrie până în prezent. Ulterior, rugăm producătorii agricoli să depună procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la Direcția pentru Agricultură județeană, care conform Regulamentului cadru de organizare și funcționare verifică şi centralizează documentaţia depusă de producătorii agricoli privind suprafeţele afectate de calamităţi, înaintând-o Ministerului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru luarea măsurilor de despagubire.Vă rugăm ca o copie de pe cererea depusă la Primarie, și ulterior de pe procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor, să o transmiteți pe email la adresele: bazonctin@gmail.com, info@lapar.org pentru centralizarea situației la nivel național și pentru ca LAPAR să poată acționa în numele producătorilor agricoli afectați. Împreună untem mai puternici!”, transmite inginerul Constantin Bazon, președintele ACCPT Vrancea, membră a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?