Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Etalonul unităţii de măsură pentru masă va fi schimbat cu ceva mai stabil

După ani de zile în care au avut grijă de un cilindru metalic prăfuit, păstrat într-un seif dintr-o locaţie din Paris, oamenii de ştiinţă s-au gândit să schimbe etalonul unităţii de măsură pentru masă, kilogramul, cu ceva mai stabil, la fel cum au procedat şi în cazul etalonului de măsură pentru distanţă, metrul, transmite Reuters. Conform experţilor, această schimbare are menirea de a aduce etalonul de măsură pentru masă în pas cu realităţile lumii moderne.

Etalonul de 1 kilogram a fost definit, începând cu anul 1889 de un cilindru dintr-un aliaj de platină şi iridiu, păstrat la Paris. Toate formele moderne de măsurare a masei obiectelor sunt legate de el – de la microgramele cu care lucrează industria farmaceutică şi până la greutăţile folosite la cântărirea mărfii la piaţă.

Problema observată însă, de-a lungul timpului, este că acest „prototip internaţional al kilogramului” nu are mereu aceeaşi greutate. Chiar şi în interiorul celor trei clopote de sticlă sub care este păstrat se adună praful şi mizeria şi uneori se fac simţite şi influenţe atmosferice. Câteodată, etalonul de măsură al masei trebuie să fie spălat.

„Trăim în lumea modernă. În atmosferă sunt substanţe poluante care pot adera la acest etalon”, a comentat Ian Robinson, specialist în ingineria materialelor şi electricitate la Laboratorul Naţional de Fizică al Marii Britanii. „Atunci când (acest etalon universal n.r.) este scos din seif, este uşor murdar. Problema este că întregul proces de curăţare a sa, sau pur şi simplu manipularea lui îi pot schimba, subtil, masa. Aşa că, poate acest etalon nu reprezintă cea mai bună metodă de a păstra definiţia masei”, a continuat el.

Din acest motiv este nevoie de ceva „mai” constant. Astfel, vineri 16 noiembrie, la sfârşitul unei întruniri de o săptămână derulată la Versailles, principalii experţi internaţionali în măsurători din cadrul Biroului Internaţional pentru Greutăţi şi Măsuri (International Bureau of Weights and Measures) vor vota pentru implementarea unui „kilogram electric” ca nou etalon pentru măsurarea cu precizie a masei.

La fel s-a întâmplat şi cu etalonul pentru distanţă, metrul. Acesta era exprimat odinioară de lungimea unei bare din aliaj de platină şi iridiu, ce era păstrată tot la Paris, iar în prezent este definit de constanta universală care este viteza luminii în vid.

În cazul kilogramului se va opta exprimarea sa în funcţie de o mică dar imuabilă valoare fundamentală în fizică cunoscută drept constanta Planck. Noua definiţie pentru masă va implica şi un aparat denumit „balanţa Kibble”, care apelează la constanta Planck pentru a măsura masa unui obiect folosind forţa electromagnetică a acestuia, identificată cu precizie. „În sistemul din prezent, relaţia dintre masele mici şi cele mari este de subdiviziune. Este o chestiune foarte dificilă pentru că un astfel de sistem favorizează acumularea rapidă a unor mici erori de măsură”, a adăugat Ian Robinson. „Unul dintre lucrurile pe care le vom putea face, odată ce vom trece la noul sistem, este să măsurăm masa direct, la orice scară vom dori, iar acesta este un mare pas înainte”, a încheiat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?