Aleile din curte şi sala de sport a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Elena Doamna din Focşani au găzduit activitatea „Festivalul Sporturilor”, parte a proiectului educativ „Sport, Prietenie, Integrare”, adresat elevilor cu CES de la CSEI Măicăneşti şi unitatea gazdă. Activitatea a fost realizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Vrancea. Proiectul este găzduit alternativ de cele două unităţi şcolare, încă din anul 2015.
Conform datelor furnizate de profesorul George Lefter, iniţiatorii proiectului au plecat de la ideea că acest gen de activităţi sportive sunt cerute de copii şi constituie un reper în organizarea timpului liber, având beneficii în sfera afectiv- motivaţională. Obiectivele urmărite de organizatori au vizat menţinerea unei stări optime de sănătate, dezvoltarea fizică armonioasă, formarea unui sistem de deprinderi motrice pentru practicarea în mod independent a unor ramuri sportive, oferind şanse egale tuturor participanţilor la integrare şcolară şi socială. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de elevii participanţi, care au lăsat deoparte emoţiile şi au alergat la cros, au concurat la masa de tenis şi şah sau pe terenul de fotbal, hotărâţi să câştige un loc cât mai fruntaș.
La finalul fiecărei probe, participanţii au primit aplauze, medalii, cupe şi diplome, oferite de DJST Vrancea, prin Florin Chiper. Chiar dacă nu s-au aflat pe podium, toţi copiii au fost câştigători, bucuria şi voia bună citindu-se pe chipurile acestora. Coordonatorii proiectului, consilierul educativ George Lefter şi profesorul Liviu Sorică, au fost sprijiniţi în organizarea competiţiilor de profesorii Adrian Cincă, Ştefan Hurmuzache şi Ionel Pavel. La festivitatea de premiere, cupele şi medaliile au fost oferite de directorii celor două şcoli, Liviu Sorică de la CSEI Măicăneşti şi Ioana Cherciu de la CSEI Elena Doamna.
La finalul activităţii, participanţii au fost felicitaţi de inspectorul şcolar pentru învăţământ special, profesoara Aurora Lefter, pentru interesul manifestat şi fairplay. „Sportul aduce nu numai distracţie şi relaxare, dar este şi un instrument de dezvoltare a abilităţilor sociale, atât de utile în viaţă. Sportul te învaţă să fii competitiv, dar corect şi onest. Sportul te antrenează să îmbini competitivitatea cu integritatea. Sportul îi învaţă pe copiii noştri să-şi creeze relaţii interumane de calitate, să socializeze şi să se bucure de viaţă atât în anii de şcoală, cât şi mai târziu, în viaţa de adult”, a precizat aceasta.