Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

ANOFM implementează o serie de proiecte pentru integrarea pe piaţa muncii a tinerilor NEETs

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) anunţă implementarea a patru proiecte – scheme naţionale ce vizează îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs ((Not in Education, Employment or Training), cuantumul total al sprijinului financiar prin proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană (UE) din Fondul Social European (FSE) fiind de aproximativ 60 de milioane de euro, pe parcursul a trei ani.

Cele patru proiecte sunt cuprinse în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi au în plan încadrarea a 19.664 tineri NEETs. Toate aceste proiecte se implementează până la sfârşitul anului 2021, asigurând necesarul de resurse pentru măsurile active destinate stimulării ocupării forţei de muncă. Cuantumul total al sprijinului financiar prin proiecte cofinanţate de UE şi FSE este de 59.154.857 de euro, pe durata a trei ani.

Primul proiect – „Actimob 1 – activare şi mobilitate pentru tineri NEETs” – urmăreşte stimularea ocupării a 1.200 tineri NEETs şomeri înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) cu rezidenţa în regiunile Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia prin acordarea primei de activare. În completarea acestui proiect, ANOFM a semnat în august 2018, contractul de finanţare pentru implementarea proiectului „Actimob 2 RMPD Alternativ, Activare şi Mobilitate tineri NEETs”, în valoare totală de 49 milioane de euro. Proiectul îşi propune asistarea de specialitate, în vederea integrării pe piaţa muncii, a 17.449 de tineri până în 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu sunt cuprinşi într-un program de formare.

Totodată, ANOFM are în implementare două proiecte care subvenţionează angajatorii, ce desfăşoară programe de ucenicie şi stagii de practică pentru tinerii NEETs, în valoare totală de aproape 10 milioane de euro. Prin cele două proiecte – scheme naţionale „UNIT 2 RMD- Ucenicie şi stagii pentru tinerii NEETs din regiunea mai dezvoltată” şi „UNIT 2 RMPD- Ucenicie şi stagii pentru tinerii NEETs din regiunea mai puţin dezvoltată” angajatorii vor primi sprijin financiar pentru 1.015 persoane angajate prin programe de ucenicie şi/ sau stagiatură.

Potrivit sursei citate, ANOFM mai implementează Proiectul non-competitiv „Intespo – Înregistrarea Tinerilor în Evidenţele Serviciului Public de Ocupare”, în cadrul POCU 2014 -2020, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. „Obiectivul general al proiectului, care are o durată de implementare de 48 de luni este creşterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri integrate de sprijin şi vizează identificarea a cel puţin 200.000 tineri NEETs inactivi cu vârsta între 16-24 neînregistraţi la SPO, cu accent pe aceia cu nivel scăzut de competenţe şi care au dificultăţi în a se integra social, din care cel puţin 160.000 tineri NEET vor fi întegistraţi la SPO. Tinerii înregistraţi vor beneficia de informare şi consiliere profesională, inclusiv de profilare, după această etapă fiind îndrumaţi către măsura activă de care au nevoie, sau către alte servicii (Programul Naţional Şansa a doua – Ministerul Educaţiei Naţionale, servicii de asistentă socială). Bugetul proiectului este de 47.474.754,5 euro”, precizează sursa citată.

Conform ANOFM, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018, au fost identificaţi 26.007 tineri, dintre care 25.181 tineri înregistraţi în baza de date a Autorităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?