Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Elevi de la Școala Duiliu Zamfirescu Focșani, pe „Drumul de glorie al armatei române“

Mai mulți elevi ai claselor a IV-a de la Școala Duiliu Zamfirescu Focșani au fost în excursie vineri, ei vizitând obiective istorice din județul Vrancea. ”Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, a spus marele istoric Nicolae Iorga și tocmai de la aceste cuvinte a plecat ideea de a arăta tinerilor învățăcei de clasa a IV-a fărâme ale istoriei județului Vrancea, momente glorioase ce au definit aspecte importante din viața românilor. Alături elevi s-a aflat colectivul didactic format din profesoarele pentru învățământul primar Daniela Gavrilă, Anca Sava, Gina Pricope, Giorgeta Rădulescu și Anișoara Vasile.

Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial este unul presărat cu momente deosebite, emblematice și pline de încărcătură emoțională. Despre momentele de eroism se poate învăța din cărțile de istorie, dar, pentru a le înțelege mai bine sensul și a putea trăi aproape de eroii noștri, trebuie să mergi acolo unde istoria s-a făurit. Mausoleele eroilor de la Mărăști și Mărășești sunt astfel de locuri, pline de încărcătură emoțională, care evocă într-un mod deosebit aceste fapte de glorie ale ostașilor români.

Imaginea generalului Eremia Grigorescu însuflețește celebra de acum strigare ”Pe aici nu se trece! și adaugă un sentiment de mândrie și recunoștință slovelor cărții de istorie. „Așa am considerat că este normal să ne educăm copiii, așa am crezut că le vom deschide inima către istoria României. Și nu ne-am înșelat… Pătrunși de momentul deosebit, micii școlari au vrut și ei să își arate omagiul pentru aceste locuri și, cum altfel decât în straie populare, cu ia care a îmbrăcat țăranul român devenit erou al luptelor de la Mărășești, au încercat și au reușit prin momentul lor artistic să aducă recunoștința lor copilărească bravilor eroi“, ne-a spus una dintre profesoarele care a însoțit grupul de elevi în excursie.

La Mărăști, în poate cel mai impresionant dintre cele 5 mausolee ale României, dintre care 4 pe teritoriul Vrancei, elevii au aflat de imaginea emblematică a mareșalului Averescu și despre luptele grele ce s-au dat pe aceste locuri, pe ”Câmpul de glorie de la Mărăști“. Dar istoria nu este numai despre război. Istoria este despre oamenii care au făurit-o și despre faptele lor. Casa memorială ”Moș Ion Roată” din comuna Câmpuri este o poveste parcă ruptă din istoria satului de munte vrâncean, a oamenilor săi și traiul arhaic vrâncean. Copiii au învățat despre cinste și onoare, despre recunoștința unui domnitor, și nu oricare, ci marele Cuza Vodă, făuritorul Micii Uniri de la 24 ianuarie, în fața unui bătrân răzeș. De altfel, în 2019 Vrancea serbează 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Au învățat că istoria se face cu oameni de toate felurile, mai importanți și mai puțin importanți, și că fiecare dintre noi suntem parte a acestei mari povești a poporului român. Grupul de copii a vizitat și frumoasele plaiuri vrâncene, respectiv Cascada Putnei, un spectaculos fenomen natural al Țării Vrancei, și rezervația naturală ”Cheile Tișiței”. Practic, în an centenar, cum altfel putea fi marcat un astfel de moment decât alături de tânăra generație, privind cu onoare și recunoștință către înaintașii noștri, ce au făurit acum 100 de ani România modernă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?