Având în vedere feed-back-ul pozitiv obținut în urma derulării celor două proiecte Erasmus+ ale Asociației “Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, în anii școlari anteriori, și anul acesta în cadrul Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” se va desfășura proiectul Erasmus + “Smile To You”, în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 mai 2019, coordonator proiect Drăgan Daniel.
Scopul proiectului este de prevenire a fenomenului bullying în rândul tinerilor prin activităţi de educatie non-formală. Nu de puține ori tinerii şi copiii aleg violenţa ca metodă de rezolvare a conflictelor, nu pentru că este cea mai bună, ci pentru că nu cunosc alte alternative pentru situaţiile cu care se confruntă şi astfel acţionează „cu ce le este mai uşor şi mai la îndemână”. Activitățile din cadrul proiectului se vor desfășura prin implicarea celor patru voluntari SEV din Belgia, Italia și Turcia, deoarece s-a constatat că tinerii apropiaţi ca vârstă şi cu aceleaşi interese sunt mai uşor acceptaţi decât adulţii.
Obiectivele principale ale proiectului sunt:
– creşterea gradului de informare a tinerilor cu privire la fenomenul de bullying şi efectele sale;
– creşterea motivaţiei tinerilor în asumarea responsabilităţii pentru rezolvarea fără violenţă a conflictelor din viaţa lor;
– dezvoltarea atitudinii de non-discriminare, egalitate, toleranţă, respect în rândul tinerilor români participanţi la proiect.
În urma participării la activităţile proiectului li se va insufla tinerilor că intimidarea este inacceptabilă și se vor simţi mai siguri, deoarece au persoane care să-i asculte și că este în regulă să spună atunci când sunt victimile unui abuz. Tinerii vor fi mai deschişi comunicării cu părinții lor și mai conştienţi de importanţa informării acestora despre acțiunile întreprinse asupra lor de o persoană sau grup, cu scop de intimidare sau agresiune. De asemenea, elevii școlii noastre vor beneficia pe parcursul derulării proiectului și de un bogat schimb intercultural.
Marți, 6 noiembrie 2018, a avut loc prima întâlnire cu voluntarii SEV. Aceștia au vizitat școala, s-au întâlnit cu elevii și profesorii și au stabilit programul de derulare a activităților.
Responsabil activitate, prof. Arhire Mihaela