Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Colegiul ”Valeriu D. Cotea” la ceas aniversar: 95 de ani de activitate în beneficiul elevilor

Elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” s-au bucurat ieri de o zi specială, la sărbătoarea unității de învățământ. Trebuie spus că anul acesta se împlinesc 10 ani de când școala poartă numele academicianului ”Valeriu D. Cotea” și 95 de ani de la înființarea ei. Alături de elevi și dascăli au fost prezenți la deschiderea evenimentului viceprimarul Marius Iorga, Manole Toader, Alexandru Cotea, Apostu Costel, directorii de licee din județ, precum Luminița Balaban de la Colegiul Tehnic Auto ”Traian Vuia”, Felicia Panaite de la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret”. De asemenea, a afost prezent directorul Școlii Gimnaziale Valeriu D. Cotea Vidra, Marius Pintea.

Invitat de seamă a fost profesorul universitar Valeriu V. Cotea, nimeni altul decât fiul regretatului academician vrâncean, Valeriu D. Cotea, o personalitate marcantă în enologia mondială, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. El este preşedintele Patronatului Român al Viei şi Vinului, preşedintele Grupului de Experţi „Specificaţii ale produselor enologice” al OIV (International Organisation of Vine and Wine), degustător de elită, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României (ASAS), membru corespondent al Academiei Elveţiene a Vinului, membru corespondent al Academiei Italiene a Vinului. Deţine numeroase specializări în enologie la instituţii de prestigiu din străinătate: Bordeaux (Franţa), Londra (Marea Britanie), Geisenheim (Germania, ca bursier DAAD), Israel, Beaune (Franţa) şi a primit peste 20 de premii şi distincţii pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul vinificaţiei.

Profesorul Cotea a mers prin laboratoarele liceului și a vorbit cu elevii despre diverse lucruri, de la componența mierii de albină până la tradiții de Halloween. ”Vă mulțumesc că m-ați invitat aici. Este pentru prima dată când intru în colegiul dumneavoastră și mă întâlnesc cu foarte mulți prieteni de-ai tatălui meu. Pe o parte îi cunosc după nume, pentru că erau discuții acasă despre colaborările care erau. Pe unii îi cunosc de la Iași și îmi pare bine că îi salut aici. (…) Tatăl meu a prins perioada când s-a trecut de la producerea vinului ca meșteșug, pentru că suntem în zonă viticolă și se producea vin, s-a trecut la etapa de știință. Între timp a ajuns o știință de sine stătătoare și ne bucurăm că există acest obiect care se studiază la școală! Din acest punct de vedere, tatăl meu a fost un pioner în domeniul științei vinului. Am rămas impresionat de ceea ce organizați dumneavoastră aici și vă promit că de fiecare dată când voi fi invitat, am să încerc să vin, pentru că este și pentru mine o mare onoare să fiu în mijlocul dumneavoastră și cumva să ne amintim că pentru Vrancea el a reprezentat un simbol, iar pentru mine mai mult decât un simbol și când lumea își aduce aminte înseamnă că undeva este prezent, cel puțin în sufletele noastre”, a spus academicianul Valeriu V. Cotea, ieri, la Colegiul Cotea.

 

”Școala Altfel”, de zilele liceului

Și cum la zi de sărbătoare orele nu puteau fi altfel decât speciale, în această săptămână se marchează și săptămâna ”Școala Altfel” prin activități specifice profilului și în ton cu sărbătoarea liceului, dar și cu centanarul Marii Uniri de la 1918. Astfel, profesorii și elevii au pregătit diverse teme și lecții demonstrative, care mai de care mai inedite.

Astfel, în laboratorul de biologie, elevii au demonstrat că au cunoștințe temeinice pentru a stabili grupa sanguină sub atenta coordonare a  profesoarelor Viorica Dima, Daniela Druță, Paula Ivașcu și Oana Săcăluș.Un alt moment interesant a fost oferit de elevii de la specializarea alimentație publică. Aceștia au prezentat un moment dulce, arătând cât de bine stăpânesc arta transformării produselor de bază în bunătăți numai bune de savurat! Și cum domeniul alimentației publice este unul internațional, ”lecția” a fost atât în limba română cât și în limba engleză.

Laboratoare au avut loc la toate disciplinele, iar elevii au fost foarte încântați să arate ce știu și mai ales că ce știu, știu bine. Într-un alt laborator s-a prezentat ”fragmente de viață” ale academicianului Valeriu D. Cotea, un moment prezentat de profesorul Valeriu Anghel și coordonat de profesoara Carmen Oprea. Din activitățile zilei nu puteau lipsi ateliere de lucru precum „Vinul – tradiție și artă la puterea a zecea, un secol de vibrație românească!”, atelier coordonat de profesoarele Lenuța Ionașcu, Luminița Avram, Mariana Coșoreanu, Maria Arginteanu, Nicolaie Coman, Valentina Fudulică, Niculina Grigoraș Niculina, Anca Coșoreanu. A avut loc și o sesiune de referate despre produse bio din stupină, intitulată ”Albina și rolul ei în sănătatea omului”, activitate coordonată de profesoarele Ticuța Diniță și Daniela Grecu.

Un moment colorat a fost Workshop-ul Haloween, unde elevii au pictat și s-au pictat în ton cu sărbătoarea care alungă spiritele malefice, coordonați de profesoarele Iulia Gurău, Larisa Mocanu, Elena Micu și Anca Broină. ”Chimiști remarcabili” au arătat un pic din magia chimiei, prezentând câteva experimente pe care le fac în laboratorul școlii. ”Chimiștii” liceeni au fost coordonați de profesoarele Rodica Bogeanu, Lăcrămioara Paraschiv, Cristina Enoiu și Camelia Gonciar. Oaspeții au putut privi lumea și prin ochii fizicii, într-o activitate demonstrativă coordonată de profesoara Lucica Giurgi.

Nici evoluția calificărilor profesionale în an Centenar nu a fost uitată, iar coordonatori le-au fost elevilor Florin Iamandei, Anca Sucioaia, Luminița Bratu și Angelica Bulai. Un alt atelier de lucru a fost ”matematica, în viziune transdisciplinară ”– prezentare ppt, logaritmii în fizică, chimie, muzică, aeronautică, informatică, psihologie, o activitate coordonată de profesoara Mariana Răchieru. De asemenea, a avut loc și Cupa Liceului la fotbal și Cupa profesorilor Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea” la șah și tenis de masă, activitate coordonată de profesorul Stănel Saragea.

Activitățile dedicate zilelor Colegiului Tehnic ”Valeriu D.Cotea” vor continua astăzi, când are loc un moment de evocare, intitulat ”Primul Război Mondial și Marea Unire” – acțiune dedicată Centenarului Marii Uniri. Activitatea se va desfășura la Sala Cinema Balada și este coordonată de profesorii de istorie Gheorghe Vlăjie și Ionică Săcăluș și de cei doi directori ai unității, profesorii Remus Paraschiv și Marilena Bărculescu, director adjunct. Ziua de astăzi se va termina prin alegerea celor mai frumoși și talentați boboci ai școlii, activitate coordonată de profesorii Monica Chiriac și Manuel-Liviu Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?