Aproximativ 43% dintre liceeni au dat share la informaţii despre care au aflat, ulterior, că erau false (fake news), reiese dintr-un studiu realizat în luna septembrie, în mediul urban, de Şcoala de Valori şi Unlock Market Research. Conform concluziilor studiului citat, tinerii de liceu cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani sunt vulnerabili la fenomenul fake news, care a luat amploare în ultima perioadă, aceştia având nevoie de educaţie şi dezvoltarea gândirii critice, care să îi facă reţinuţi în a crede şi răspândi informaţii false. În acest context, a fost lansat proiectul intitulat „Găina care a născut pui vii”, o iniţiativă de media literacy destinată liceenilor, alături de Şcoala de Valori & WizeGen. Primele cursuri au fost organizate în primăvara acestui an şi vor continua în licee din Bucureşti, Brăila, Focşani, Câmpulung şi Piteşti.
Potrivit sursei citate, elevii învaţă cum să interpreteze ştirile, cum să depisteze ştirile false, cum să dea share unei informaţii în mod responsabil şi, de asemenea, cum elaboreze content în social media fără să lezeze pe nimeni. De asemenea, la cursuri, liceenii vor învăţa ce întrebări să îşi pună pentru a verifica veridicitatea informaţiilor pe care le citesc, care este diferenţa între ştire şi advertorial, cum iau naştere ştirile, care este diferenţa între mass-media şi social media şi ce înseamnă să fii responsabil în social media. Proiectul derulat de Şcoala de Valori şi susţinut de Lidl România, prin programul său de granturi „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”, se desfăşoară în liceele partenere Asociaţiei Şcoala de Valori şi are două până la şase ateliere/liceu, centrate pe educaţie experienţială.
Programul nu implică vreun cost din partea participanţilor, iar elevii vor avea ocazia să intre în contact cu cele mai actuale noţiuni referitoare la media literacy, redactând revista/ziarul liceului prin intermediul cunoştinţelor dobândite pe parcursul atelierelor, moderate de Ana-Maria Diceanu, specialist în comunicarea de criză, şi jurnalistul Tudor Muşat. Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăţi bazate pe valori prin educaţie inovatoare.