Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Continuă proiectul „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“

Consiliul Județean Vrancea continuă proiectul „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“, iar țelul este acela de a avea 330 de mii de puieți de stejari viabili, câte unul pentru fiecare soldat care a murit în Primul Război Mondial. Anunțul a fost făcut de președintele Marian Oprișan, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea, care a avut loc vineri. Acesta a arătat că deși condițiile meteo din primăvara acestui an nu au fost cele mai bune, ceea ce a dus la pierderea unei părți importante din puieții plantați, programul de plantare va continua și vor fi replantate și zonele pe care puieții de stejari s-au uscat. ,,Condițiile climatologice nu au fost propice pentru viabilitatea puieților plantați în primăvara acestui an în Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Și materialul săditor a avut unele probleme. Dar ce pot să vă asigur eu este că vom finaliza acest proiect și cei 335 de mii de puieți care vor fi plantați, vor fi viabili și vor deveni copaci. Am scos la licitație ca un prestator să se ocupe de acest proiect pentru că numai prin voluntariat nu se poate face totul”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Administrația județeană a scos la licitație servicii de împădurire a suprafeţei de 53 de hectare cu un număr de 238.500 puieţi de stejar şi servicii de întreţinere permanentă a culturilor forestiere instalate pe suprafaţa de 74,44 de hectare, până la realizarea stării de masiv (şase ani de la plantare). Este vorba de servicii de împădurire în cadrul proiectului Parcului Memoriei Naţionale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” – RO MÂNDRIA. Valoarea estimată a investiției este de 8,1 milioane de lei. Pe fiecare hectar din suprafața totală mai sus menționată urmează să fie plantați 4500 puieți de stejar.

Conform caietului de sarcini, pentru realizarea acestui obiectiv ofertantul declarat câștigător al procedurii de atribuire va presta următoarele categorii de activităţi: transportul puieţilor la şantier şi săparea şanţurilor pentru depozitarea acestora; executarea gropilor pentru plantarea puieţilor mecanizat sau manual; pregătirea pământului vegetal de împrumut; tratarea manuală a puieţilor în vederea combaterii dăunătorilor de rădăcină; plantarea puieţilor şi udarea acestora. Totodată, prestatorul va asigura serviciile de întreţinere permanentă, până la atingerea stării de masiv (şase ani de la plantare), precum: amplasare borne amenajistice din beton pentru delimitarea perimetrului plantat; amplasare borne de control anual pentru determinarea reuşitei plantaţiei; receparea puieţilor: retezarea tulpinii puietului după plantare, la 1-2 cm deasupra nivelului solului, perpendicular pe tulpină; revizuirea plantaţiilor: se va executa în primul an după plantare şi constă în depistarea şi remedierea unor defecte care pot surveni după sezonul rece; mobilizarea solului: se execută mecanizat, între rânduri şi manual, pe rândul de puieţi (în jurul puieţilor, prin praşilă) având drept scop distrugerea buruienilor şi aerisirea, afânarea solului; descopleşirea – degajarea culturilor: îndepărtarea buruienilor din jurul puieţilor şi îndepărtarea vegetaţiei lemnoase nefolositoare; depresajul: modalitate de reglare a desimii, constând în rărirea puieţilor proveniţi din semănături directe; completări: operaţii prin care se înlocuiesc pierderile din cultură – sunt prevăzute completări în proporţie de 20%, respectiv 10% în anii II şi III de la plantare cu puieţi de tei, jugastru, ulm. Prestatorul va mai executa lucrări de: combatere chimică a dăunătorilor; fertilizare cu azot şi superfosfat; udarea puieţilor, în fiecare an, până în anul al V-lea, de cel puţin şase ori pe sezon, cu minim 20 l/puiet/udare, iar în perioade secetoase, puieţii se vor uda şi de două ori pe săptămână.

 

A treia campanie de plantare are loc luna aceasta

Cea de-a treia campanie de plantare a stejarilor în memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, va avea loc luna aceasta. „Ne așteptăm și de această dată la o mobilizare extraordinară din partea românilor, cărora le mulțumim pentru solidaritatea și patriotismul de care dau dovadă. (…) Campania „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” este cel mai bun exemplu că românii sunt uniți și că împreună pot realiza lucruri mărețe, sunt mândru că Parcul Memoriei Naționale ia ființă în județul Vrancea. Nu va fi doar o pădure în care noi și generațiile viitoare, copiii noștri și nepoții noștri vor veni pentru relaxare și promenadă, va fi un loc în care se va scrie o imensă lecție de istorie pe care trebuie să o transmitem din generație în generație. După Centenarul din România va rămâne Parcul Memoriei Naționale”, a spus președintele Consiliului Județean.

Vă reamintim că peste 11 mii de oameni au plantat, în data de 21 aprilie, 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare de teren în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. De asemenea, în luna noiembrie a anului 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?