Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat lucrările doar la unul din cele 18 puncte critice existente pe DN 2N Mărtineşti-Dumbrăveni-Jitia şi DN 2R Jitia – Vintileasca. Este vorba de realizarea unuor lucrări de consolidare și refacere a platformei drumului DN 2N, la km 31+120 m, zona localității Dumitrești, prin realizarea unui zid de sprijin cu piloți forați la o adâncime de 21 de metri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în data de 22 octombrie, iar societatea care a câștigat licitația privind execuția lucrărilor este Holtex Grup Invest, în asociere cu societatea Max Provision SRL din Negrești Oaș. Perioada de executare a lucrărilor de proiectare este de 30 de zile, iar perioada de execuție a lucrărilor este de 60 de zile.
Pe drumurile naționale DN 2N şi DN 2R există 18 puncte critice care pun în pericol circulația rutieră. Este vorba de 12 puncte critice pe drumul Mărtineşti-Dumbrăveni-Jitia și de 6 puncte critice pe drumul de la Jitia la Vintileasca. În primăvara acestui an, o nouă alunecare de teren a avut loc pe DN 2N Mărtineşti-Dumbrăveni-Jitia. Alunecarea a avut loc în apropierea localității Jitia, în punctul Tociloasa și nu are nicio legătură cu celelalte alunecări de teren din zonă. Alunecarea de teren a izolat locuitorii comunelor Jitia și Vintileasca care nu au rute alternative cu restul lumii. Practic, un întreg versant a luat-o la vale și a trecut peste partea carosabilă, în locul drumului fiind un morman de câțiva metri de pământ, pietre și copaci dezrădăcinați.
Primarii comunelor din localitățile direct afectate de starea deplorabilă în care se află acest drum au declarat că cei care îl au în administrare trebuie să aloce fonduri suficiente de reabilitare, deoarece este singura cale de acces pentru locuitorii de pe Valea Râmnicului. Și oamenii din aceste localități susțin că dacă cei de la CNAIR nu vor face investiții de reabilitare a celor două drumuri, atunci singura cale de acces spre Valea Râmnicului va fi închisă și locuitorii acestei zone vor fi izolați. „Practic, putem spune că acest drum este distrus sută la sută! De fapt, cred că este un drum distrus 120 la sută, nu mai este drum“, susține unul dintre locuitorii din zona afectată de alunecări.
Conducerea CNAIR, nepăsătoare față de problemele de pe aceste drumuri
Oicialii din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cunosc care este situația, dar trenează demararea lucrărilor de refacere a punctelor critice. Asta deși directorul general adjunct al CNAIR, Radu Dumitru Munteanu, cel care conduce Direcția Generală de Implementare Proiecte de Infrastructură Rutieră, a declarat că într-o primă etapă, vor fi executate lucrări pentru ca drumul să poată fi circulat, iar în paralel va fi efectuată documentația tehnică necesară pentru demararea investiției. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. A urmat deplasarea membrilor unei comisii pe Valea Râmnicului, unde au fost inventariate problemele, respectiv alunecările de teren, podul de la Jitia. Deși a trecut un an de atunci, nimic nu s-a schimbat.