Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Restricții pentru circulația persoanelor și a animalelor; în Vrancea a fost înregistrat primul focar de pestă porcină

Primul focar de Pestă Porcină Africană (PPA) din Vrancea a fost confirmat, sâmbătă, într-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea. Imediat după confirmarea oficială a focarului de PPA, au fost dispuse măsuri de eutanasiere a celor patru porci din gospodărie, ecarisarea carcaselor și instalarea filtrelor rutiere.

Inițial, în gospodăria din Lespezi erau crescuți cinci porci. Unul dintre animale a murit vineri seară, iar veterinarii au prelevat probe, pe care le-au trimis pentru analize la laboratoare autorizate. Gospodăria din localitatea Lespezi, unde au fost găsiți porcii bolnavi, a fost plasată sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. Au fost interzise transporturile de animale și produse de animale din localitate, fiind instituite filtre cu echipaje de polițiști și jandarmi la toate ieșirile și intrările. De asemenea, s-a dispus și dezinfecția exploatației. Practic, au fost aplicate toate măsurile stabilite prin planul de măsuri adoptat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea pentru astfel de situații. Restricțiile sunt impuse pe o rază de zece kilometri de la gospodăria afectată.

Veterinarii vrânceni au anunțat că, în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, echipele de inspectori au intervenit de urgență. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploatație, ecarisarea carcaselor și instalarea filtrelor rutiere. „D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează comunicatul oficial.

Veterinarii au realizat catagrafierea animalelor din gospodării astfel încât situația acestora să poată fi monitorizată și să se intervină cu rapiditate dacă mai apar alte cazuri de animale bolnave.

Primarul comunei Homocea, Vasile Petrea, le-a cerut locuitorilor comunei să acorde tot sprijinul pentru respectarea măsurilor dispuse de autoritățile sanitar veterinare, astfel încât efectele PPA să fie eliminate cât mai repede. „În acest moment, nu sunt în pericol de a fi uciși și alți porci din alte gospodării din sat. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm de tot sprijinul Primăriei Homocea”, se arată în mesajul transmis locuitorilor comunei de edil.

Veterinarii au precizat că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Vrancea sau oricărei autorități locale. Toate animalele bolnave trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Autoritățile veterinare menționează că PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

 

Reguli ce trebuie respectate de crescătorii de porci:

– porcii trebuie ţinuţi în spaţii îngrădite fără a veni în contact cu porcii din alte exploataţii, cu porcii mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

– animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare/ lături care să să conţină resturi din carnea de porc gătită în familie;

– să nu existe contact între porcii domestici și orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vânaţi sau morţi;

– scroafele sau vierii să nu fie scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

– în zonele în care Pesta Porcină Africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă sau fân provenite din zonele cu restricţii;

– deţinătorii de porci domestici din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia să comunice medicului veterinar de liberă practică modificările apărute în starea de sănătate a porcilor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?