Conferinţa mondială asupra sănătăţii respiratorii, care s-a încheiat sâmbătă, la Haga, a marcat anunţarea unor noi progrese în lupta împotriva tuberculozei, transmite AFP, care face o prezentare a evoluţiei modului în care medicina atacă această boală infecţioasă care rămâne cea mai periculoasă din lume sub raportul victimelor – conform OMS, 1,7 milioane de oameni au murit în 2017 din cauza tuberculozei.
Medicament miracol
Anumite tulpini ale bacteriei care provoacă tuberculoza – o infecţie pulmonară gravă, transmisă pe cale aeriană şi care poate da complicaţii cerebrale – s-au dovedit a fi rezistente la tratamentul obişnuit, cu antibiotice. Un nou tratament împotriva tuberculozei rezistente la antibiotice, testat în Belarus, a vindecat complet peste 90% dintre pacienţii care au participat la studiu şi s-ar putea dovedi hotărâtor în lupta împotriva acestei maladii cu potenţial mortal.
O echipă de medici din Belarus, ţară cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecţii cu tuberculoză multirezistentă, a folosit bedachilină în combinaţie cu alte antibiotice pentru a trata, timp de mai multe luni, un grup de pacienţi bolnavi de TBC. Rezultatele sunt edificatoare pentru medici: din 181 pacienţi, 168 au fost complet vindecaţi. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în medie doar 55% dintre persoanele bolnave de tuberculoză multirezistentă pot fi vindecate.
Nivelul de succes înregistrat de studiul desfăşurat în Belarus, 93%, a fost atins şi de alte studii clinice desfăşurate pe bedachilină în Europa de Est, Africa şi Asia de Sud-Est, conform concluziilor acestei cercetări.
Întregul articol pe https://bit.ly/2qdSCV9