Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Ghidul călătorului prin legislație. Obligația de întreținere (II)

În cadrul subiectului privitor la obligația de înteținere vom vorbi astăzi despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o persoană să poată beneficia de întreținere și despre stabilirea și executarea acestei obligații.

Nu orice persoană are acest drept, ci doar aceea care se află într-o situație specială, în sensul că numai cel care se află în nevoie și nu se poate întreţine singur din munca sau bunurile proprii poate beneficia de aceasta.

O astfel de categorie de persoane este reprezentată de minori, ei aflându-se în nevoie dacă nu se pot întreține din munca lor, chiar dacă ar avea bunuri, putând astfel solicita întreținere de la părinții lor. Totuși obligația de întreținere nu există în orice condiții, legea instituind anumite restricții în acest sens.

Astfel, persoana care s-a făcut vinovată de fapte grave, contrare legii ori bunelor moravuri nu poate solicita întreţinere de la debitorul său. O altă condiție îl privește pe cel care este obligat la întreținere, acesta putând să fie obligat doar în situația în care are și mijloacele să o plătească. Dacă nu are mijloacele să o plătească, atunci el nu va fi obligat la plata întreținerii.

Există anumite criterii în funcție de care se stabilesc aceste aspecte. Astfel, vor fi luate în calcul pe de o parte veniturile și bunurile celui obligat la întreținere, iar pe de altă parte posibilitățile de realizare a lor. Dar acesta nu este singurul criteriu; astfel, va mai fi luată în calcul și situația dacă acesta mai are sau nu alte obligații.

Întreţinerea nu este datorată oricum, ci potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează să o plătească. Cât timp condițiile sunt aceleași, pensia de întreținere va rămâne aceeași. Dacă însă se modifică situația în privința mijloacelor debitorului obligației sau nevoia creditorului, atunci prin intermediul unei acțiuni în instanță pensia de întreținere poate cunoaște diverse modificări, ea putând să fie ori micșorată, ori majorată, instanța putând decide chiar și încetarea plăţii ei. Dacă această pensie de întreţinere este stabilită într-o sumă fixă, ea se va reevalua de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?