Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Simpozion internațional despre Marea Unire, la Adjud; Zinaida Bolboceanu a cântat pentru românii de pretutindeni

Timp de trei zile, Adjudul a fost gazda unui proiect educațional internațional, intitulat „Comunități locale românești și Unirea“, care a adus în orașul de pe Trotuș câteva sute de cadre didactice din mai multe județe ale României, dar și din țările vecine. Așa cum era și firesc, evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat.

Sâmbătă au fost prezenți la Adjud, alături de gazde, primarul Constantin Armencea, viceprimarul Claudiu Cristea, vicepreședintele Consiliului Județean Dănuț Cristian, consilierului județean George Nica, inspectorului școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, inspectoarea de istorie și socio umane, Mariana Dascălu, președintele SLI Vrancea, Constantin Ionescu, și conf. univ.  dr. Florin Pintescu de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și mulți alți invitați din țară și străinătate. Evenimentul a fost prezentat de profesorii Adriana State și Ionuț Țandără, inspector școlar teritorial.

Rând pe rând, oaspeții și autoritățile au vorbit despre sufletul de român, care nu se pierde și nu s-a pierdut nici în comunitățile etnice române din țările învecinate. ”Să știți că am foarte mari emoții. Dragi prieteni, dragi români, dragi frați de peste hotare: bine ați venit la Adjud, la acest important simpozion internațional. Bine ne-am regăsit în familia noastră, a fraților români! Vedeți dumneavoastră, lucrurile bune se fac în timp, atunci când există această trăire, care pleacă din sufletul fiecăruia! Astăzi (sâmbătă-n.r.) ne-am dat mâna cu toții, autorități locale, autorități județene, cadre didactice, elevi. Domnul președinte de la Asociația învățătorilor spunea că unirea cea mare se va face peste ceva timp. Eu spun că dacă lucrurile se fac cu inima, unirea cea mare va fi mult mai devreme. Simpozionul adună laolaltă oameni deosebiți, oameni care trăiesc românește, simt românește și au venit la noi în Vrancea, Vrancea plină de istorie de tradiție, de spiritualitate! M-am uitat în sală și am văzut mulți colegi de-ai noștri, dascăli cu suflete, care au modelat și modelează copii. Aș vrea să ne întâlnim peste ani și să spunem că de aici, de la Adjud, a pornit sufletul unirii. Vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, asigurându-i în continuare de toată susținerea mea. Dragi frați de peste hotare, vă rog să le transmiteți gândurile noastre și celor rămași acasă. La mulți ani România”, a transmis adjunctul IȘJ, Aurel Șelaru.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Dănuț, le-a transmis celor prezenți mesajul președintelui instituției, Marian Oprișan. ”La acest an unic pentru România, îi omagiem pe toți cei care au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor! Tocmai de aceea avem obligația morală de a ne îndrepta atenția către toți aceea care și-au riscat viața pentru realizarea idealului românesc. Datorită curajului și spiritului lor de sacrificiu, noi trăim astăzi într-o țară liberă și unită! Avem datoria de onoare de a păstra vie memoria eroilor, de a ne exprima recunoștința sinceră față de jertfa lor. România s-a construit pe valori, pe principii și mai ales pe credință. Principala dimensiune a centenarului este aceea educativă. Pe această cale, vreau să felicit organizatorii acestui proiect, pentru inițiativa de a învăța tânăra generație să își însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă curajul și sacrificiul Marii Uniri. În acest fel, și ei, la rândul lor, vor duce mai departe năzuințele poporului”, a fost mesajul lui Oprișan.

Discursurile oficialităților și oaspeților au fost intercalate de momente artistice. Astfel, pe scenă a urcat Carmen Mustață, solista Corului Parohiei Irești, un grup de copii de la o școală din Buzău, iar la final cunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară din Repubica Moldova Zinaida Bolboceanu, care a susținut un recital de melodii patriotice și din folclorul nostru comun. De asemenea, a interpretat și o baladă proprie, care evocă epoca în care noi trăim.

Vizită la panteonul neamului românesc

După masa de prânz, participanții din România și cei de peste hotare s-au îmbarcat în trei autocare și s-au îndreptat spre panteonul neamului românesc:  Mausoleul de la Mărășești, unde au trăit clipe emoționante. Colegii din țările învecinate l-au avut ghid pe profesorul Mihail Adafini, un fin cunoscător al istoriei locale, care a reușit, prin cuvintele sale pline de har, să-i facă pe musafiri  să înțeleagă spiritul de jertfă pe care l-au dovedit înaintașii noștri.

De la mausoleu s-a plecat la cimitirul Frunzoaia. S-a făcut și un popas la  monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, iar la Mărăști, elevii școlii gimnaziale din Răcoasa, coordonați de directoarea unității de învățământ,  Loredana Obreja, au oferit cadrelor didactice din România și din străinătate un „buchet“ de cântece eroice. Recitalul a fost emoționant pentru toți cei prezenți.

A urmat apoi o prezentare a mausoleului de la Mărășești, prezentare făcută în mod profesionist de muzeograful instituției. În drum spre poarta Țării Vrancei, Vidra, oaspeții din cele 24 de județe și 5 țări au zăbovit câteva momente la casa memorială a lui Moș Ion Roată. Aici, Corul parohiei Irești, coordonați de părintele Ionel Miron și elevii coordonați de profesoarele Maricica Popa și Justina Honciu au oferit clipe de neuitat oaspeților.

Ziua s-a încheiat cu o cină festivă, care a avut loc în cantina Colegiului Tehnic Gheorghe Balș din Adjud, unde au participat cimpoierii din cadrul Ansamblui folcloric ”Nistoreanca”, care au reconfirmat că în ținutul istoric al Vrancei, tradițiile dăinuiesc peste timp.

Duminică dimineață, oaspeții au vizitat Ansamblul muzeal de la Borzești, Mănăstirea Borzești, ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare, care prin spiritul de sacrificiu și vocația religioasă se instituie într-un model pentru contemporani. De altfel, în prima zi, când au ajuns la Adjud, respectiv vineri, ei au vizitat mănăstirile Sihastru și Buciumeni.

Trebuie spus faptul că proiectul internațional a avut ca obiectiv identificarea contextului internațional în care a avut loc unirea Basarabiei, Bucovinei și Ardealului cu România; estimarea impactului acestui moment istoric asupra istoriei recente a românilor; identificarea oportunităților în vederea stabilirii și dezvoltării relațiilor culturale și educaționale cu românii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria.  ”Am plecat de la premisa că idealul unității a constituit și constituie o trăsătură definitorie pentru românii aflați sub stăpâniri străine. România Mare, pentru care au murit strămoșii, este o amintire frumoasă și un ideal în acest an de grație, 2018. Sunt milioane de români în afara granițelor țării supuși unui proces de deznaționalizare mai mult sau mai puțin declarat. Mulți se află pe tărâmul Basarabiei istorice; alții se regăsesc în Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și nu numai. Mulți își asumă identitatea, unii au fost mancurtizați. E de datoria noastră să ne amintim de românii aflați dincolo de granițele, să le înțelegem suferința, să-i aducem măcar în plan economic, cultural acasă, într-o Românie actuală, care s-a învrednicit doar pentru 22 de ani să fie Mare”, ne-a spus profesorul Valentin Gicu Dogaru, unul dintre organizatorii evenimentului.

Potrivit profesorului, întregul proiect se va finaliza cu publicarea unui volum colectiv, ce va conține lucrări ale cadrelor didactice implicate în acest proiect internațional, volum ce urmează a fi lansat pe 24 Ianuarie 2019, în Ziua Micii Uniri.

Evenimentul de anvergură internațională a fost organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea, Primăria municipiului Adjud, Casa de cultură “Tudor Vornicu” din Adjud, Biblioteca municipiului Adjud, Colegiul Tehnic “Gheorghe Balș” din Adjud, în parteneriat cu unități școlare din județul Vrancea, din România și din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?