Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Comisia Europeană menţine cota de pescuit la calcan şi şprot pentru Bulgaria şi România, în 2019

Comisia Europeană a adoptat miercuri o propunere privind posibilităţile de pescuit în 2019 pentru cele mai importante stocuri comerciale de peşte din Marea Neagră, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Cota de pescuit şi limita de captură pentru speciile şprot şi calcan sunt împărţite între Bulgaria şi România. Propunerea se bazează pe avizul ştiinţific al Comitetului Ştiinţific, Tehnic şi Economic pentru Pescuit (STECF) şi urmează planul multianual de gestionare a pescuitului de calcan din Marea Neagră, aprobat de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM).

Pentru calcan, Comisia a ţinut cont de planul multianual de gestionare al CGPM şi a propus o limită de captură de 114 tone, distribuită în mod egal între Bulgaria şi România. De asemenea, va fi o limitare a perioadei de pescuit pentru calcan la 180 de zile pe an şi o interzicere completă timp de două luni (15 aprilie – 15 iunie), pentru regenerarea speciilor. Având în vedere stocul stabil pentru şprot, Comisia a propus menţinerea unei limite de captură de 11,475 tone, din care 70% va fi alocată Bulgariei şi 30% României.

Din 2017, CE promovează o abordare multilaterală în gestionarea pescuitului în Marea Neagră, bazat pe Declaraţia de la Bucureşti şi pe Declaraţia Malta MedFish4ever. Pentru prima dată, în 2018, măsurile de gestionare şi control pentru calcan sunt puse în aplicare la nivel regional, ceea ce reprezintă dovada interesului regional comun pentru asigurarea pescuitului durabil de care depind locuri de muncă şi ramuri industriale. Aplicarea lor eficientă este pusă în aplicare printr-un proiect-pilot internaţional de control şi inspecţie în comun.

Înfiinţată cu sprijinul Agenţiei Europene pentru Controlul Pescuitului (EFCA), ea contribuie la combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat în regiune. Propunerea Comisiei va fi examinată de statele membre la Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit al UE (care va avea loc în perioada 17 – 18 decembrie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?