Italia intenţionează să interzică utilizarea paharelor, tacâmurilor, farfuriilor şi altor obiecte de unică folosinţă din plastic începând cu ianuarie 2020, a anunţat ministrul Mediului, Sergio Costa, într-un interviu publicat vineri în cotidianul italian La Republica, potrivit dpa. Interdicţia survine în contextul unor propuneri venite din partea Comisiei Europene care nu au fost aprobate încă şi ar urma să se aplice şi altor obiecte cum ar fi paiele din plastic, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru amestecat băuturile. „Obiectivul meu este să curăţ ecosistemele marine cât de mult posibil”, a declarat Costa pentru cotidianul italian La Repubblica, adăugând că „pentru a face asta, ar trebui mai întâi să reducem impactul unor produse de unică folosinţă din plastic”.
În mai, când a propus interzicerea obiectelor din plastic de unică folosinţă la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a spus că plasticul reprezintă peste 80% din deşeurile marine. Costa a mai spus că tot din 2020 ambarcaţiunile pentru pescuit nu vor mai avea voie să arunce deşeurile marine înapoi în apă, iar cosmeticele care conţin microplastice vor fi de asemenea interzise. Măsurile vor fi cuprinse într-o lege care este aproape gata, a mai spus ministrul. Mai trebuie să fie aprobată de către guvern şi votată în parlament.
Particulele de microplastic sunt mici bucăţele din plastic, cu dimensiuni sub cinci milimetri, care poluează marea întrucât nu pot fi oprite de sistemele de filtrare a apei. Sunt considerate o ameninţare majoră la adresa vieţii din mediul marin. În industria cosmetică, micro-particulele din plastic, mici fragmente din polietilenă, sunt adăugate cremelor şi pastei de dinţi pentru acţiunea lor de exfoliere.