Pădurile nepăzite din Vrancea, defrișate sistematic de hoții de lemne

0
1292

Pădurile nepăzite din Vrancea sunt defrișate sistematic de hoții de lemne, arată rapoartele Gărzii Forestiere Focșani referitoare la preluarea în pază a micilor suprafețe silvice deținute de proprietarii din județ. Ultimul raport al Gărzii Forestiere arată că la nivelul județului erau peste zece mii de hectare deținute de mici proprietari pentru care nu erau asigurate servicii silvice. Ulterior, în primele 9 luni din acest an, au fost preluate în pază prin acte de constatare 800 hectare de pădure pentru care proprietarii nu au putut fi identificați sau unde au decedat și nu a fost realizată dezbaterea succesorală.          Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, ne-a spus că aici au fost constatate cele mai mari probleme. „În urma actelor de control au fost găsite 3525 de cioate pe aceste suprafețe, cu un volum de 700 metri cubi și un prejudiciu estimat la 231 mii lei”, a spus inspectorul șef Ionică Cherciu, care a adăugat că pentru toate aceste cazuri au fost întocmite sesizări către organele de cercetare penală pentru depistarea hoților. Cele mai mari suprafețe preluate în pază prin acte de constatare sunt la Ocolul Silvic Focșani-495 hectare și Baza Experimentală Vidra-211 hectare. Șeful Gărzii Forestiere a precizat că au mai fost preluate în pază prin contracte de prestări servicii silvice, la solicitarea proprietarilor, încă 1865 hectare de pădure.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, a explicat că ocoalele silvice nominalizate au obligații clare, stabilite prin Codul Silvic. Astfel, la cererea proprietarului de pădure, Ocolul trebuie să asigure pe bază de contract, serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare, care aparțin persoanelor fizice sau juridice de pe raza localităților menționate în decizia Gărzii Forestiere. De asemenea, Ocolul trebuie să asigure serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare în cazul proprietarilor care nu pot fi identificați sau pentru cazurile în care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. „În acest caz, asigurarea serviciilor silvice se face în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu. Acesta a precizat că, potrivit Codului Silvic, costurile necesare asigurării serviciilor silvice pentru aceste cazuri se suportă de la bugetul de stat.

În cazul suprafețelor de fond forestier de maxim 30 hectare pentru care sunt cunoscuți proprietarii sau succesorii în drepturi și nu au solicitat asigurarea serviciilor silvice, acestea se vor asigura în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier. În acest caz, costurile sunt suportate de proprietar sau succesorul în drepturi, în baza devizului întocmit și comunicat de către ocolul silvic nominalizat.

Peste 8 milioane de lei pentru proprietarii pădurilor protejate

Garda Forestieră Focșani arată că în primele 9 luni din acest an au fost verificate 65 solicitări pentru acordarea de compensații în valoare de 12257586 lei, reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează, pentru o suprafață de 35183 hectare fond forestier. Cele mai multe solicitări au venit din partea obștilor vrâncene, care dețin păduri în zone protejate, iar din totalul documentațiilor înaintate, până acum au fost efectuate plăți în valoare de 8051742 lei.

În ceea ce privește împăduririle, pentru anul 2018 Garda Forestieră Focșani are un program total de împăduriri de 1245,41 hectare. În campania din primăvara anului 2018,  Garda Forestieră Focșani a avut un program total de împăduriri de 557,84  ha, din care pe județe: Brăila 137,3 ha, Buzău 49,87 ha, Galați 51,94 ha, Tulcea 67 ha, Vaslui 121,33 ha și Vrancea 130,4 hectare. Diferența urmează să fie realizată în campania de împăduriri din toamna anului 2018. „Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu instituțiile din subordine, din coordonare și sub autoritate, au organizat în cursul anului 2018, proiectul “Pădurea Centenar”, acțiune inclusă în Programul Național pentru Aniversarea Centenarului. Unul dintre evenimentele acestui proiect a fost constituit din plantarea la nivelul fiecărei localități, pe raza căreia au fost ridicate monumente în cinstea militarilor căzuți în Primul Război Mondial, a unui număr minim de 30 puieți forestieri”, arată raportul Gărzii Forestiere pentru primele 9 luni din acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here