Sfaturi de la polițiști pentru a nu deveni victime ale traficului de ființe umane

0
138

Din anul 2007 Comisia Europeană a declarat data de 18 octombrie „Ziua Europeana de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. Astfel, pentru a marca această zi la nivel local, poliţiştii vrânceni vor realiza activități de informare cu privire la modalităţile de racolare şi de exploatare ale traficanţilor şi nu în ultimul rând modalităţile de prevenire ale traficului de persoane.

În cursul zilei de astăzi (miercuri-n.r.), polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu Serviciul Ordine Publică și A.N.I.T.P. – Centrul Regional Galați au realizat activități de informare la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” și la D.G.A.S.P.C. Vrancea în Centrul ”Forget Me Not” Focșani. (Pe) 18 octombrie a.c., Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității va fi prezent la Conferința Națională pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, organizată în cadrul proiectului ”Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor” ce se va derula la nivel național pe o perioadă de 36 de luni. Totodată, vor fi desfăşurate activităţi preventive în unităţile de învăţământ din mediul urban și rural, unde vor fi aduse la cunoştintă fazele traficului de persoane, modalităţile de prevenire şi sancţiunile.

Recrutarea este prima fază a traficului şi constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor. Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia altă decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor şi se desfăşoară pe trasee bine stabilite dar care de obicei nu sunt cele comunicate iniţial victimei. De obicei transportul se face în grupuri de persoane ceea ce măreşte gradul de încredere al victimei. Trecerea frontierei se face legal, prin punctele de trecere sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor “călăuze”. După trecerea frontierei persoanele din grup sunt separate şi dirijate pe rute diferite.

Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în forţarea victimei prin violenţă să desfăşoare o activitate împotriva voinţei sale, prostituţie, muncă, cerşetorie, furt, etc.

 

Modalităţi de recrutare

Anunţuri în ziare, reviste sau (pe) internet cu privire la locuri de muncă date de:

– false agenţii de intermediere a forţei de muncă;

– false agenţii de modă;

– agenţii matrimoniale internaţionale;

– persoane fizice;

– propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau rude;

– promisiuni de câştiguri substanţiale în timp scurt;

– promisiuni privind asigurarea transportului, cazare şi hrană până la destinaţie;

– prezentarea cunoştinţelor din străinătate şi a posibilităţilor financiare ale acestora;

– prezentarea unor “poveşti” despre persoanele care au plecat şi s-au realizat în străinătate;

Recrutorii sunt atât bărbaţi cât şi femei şi par persoane demne de încredere, cu o situaţie materială bună. Ei se bazează pe faptul că:

– vrei să te descurci pe cont propriu

– vrei să fii independent.

Nu uitaţi! Câştigarea încrederii (tale) este principala sarcină a traficantului, traficul de persoane se realizează atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

 

Dacă ţi s-a făcut o asemenea propunere

Gândeşte-te de mai multe ori dacă:

– nu ai paşaport sau carte de identitate iar persoana care ţi-a făcut propunerea se oferă să ţi-l obţină în termen scurt;

– eşti minor şi ţi se spune că “se rezolvă” trecerea frontierei;

– ţi se reţine paşaportul sau cartea de identitate din diverse motive;

– ţi se cere să semnezi nişte acte cărora nu le înţelegi contextul sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoşti;

– ţi se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii;

– nu ţi se cere o anumită experienţă sau calificare pentru locul de muncă propus;

 

Dacă vrei să pleci la lucru în străinătate:

Ţine cont de aceste măsuri preventive

– toate agenţiile de intermediere a forţei de muncă să fie înregistrate la I.T.M în a cărui rază îşi au sediul;

– nu facilitează obţinerea locurilor de muncă decât firmele autorizate care au ca obiect de activitate acest lucru;

– dacă închei un contract de muncă cu o firmă, iar contractul este redactat într-o altă limbă străină, cere traducerea acestuia şi atestă-l împreună cu un jurist;

– nu da nimănui paşaportul/ cartea de identitate sub nici un motiv, cu excepţia organelor abilitate să verifice actele de identitate ale statului român sau străin;

– nu accepta plecarea în străinătate cu acte false;

– înainte de a lua o hotărâre, consultă-te cu părinţii, prietenii sau alte persoane de încredere;

– lasă rudelor sau prietenilor copii ale paşaportului, cărţii de identitate, contract de muncă sau orice alt document cu care pleci;

– nu împrumuta nimănui paşaportul pentru a părăsi ţara;

– adresează-te ambasadei României sau organizaţiilor umanitare atunci când te afli într-o situaţie critică în străinătate.

Pentru siguranţa ta, prudenţa este cea mai bună pază şi nu costă. Nu ezita să te adresezi poliţiei la telefonul 112!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here